изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:14 EEST
Австрийски експерти потвърдиха, че трансформаторът не се е взривил    
НовиниТрансформаторът в Бургас не се е взривил по време на инцидента от 16 октомври, потвърди оглед на специалисти от EVN България, предаде БТА. Петтонен кран извади трансформатора от взривилия се трафопост на централна бургаска улица. Предстоят химически, електрически и пожаро-технически експертизи, които да установят какво е довело до експлозията.

Според експерти от Австрия, които пристигнаха в Бургас и днес направиха първи оглед на мястото на взрива, в трансформатора не е имало взрив и той е запазил механичната си цялост. Дружеството ще очаква и резултатите от официалното разследване.
EVN вчера обяви, че е извикала австрийски експерти и иска от тях независима експертиза за причините за произшествието.

Снощи от електроразпределителното дружество разпространиха прессъобщение до медиите, в което се заявява, че при първия външен оглед не са установени следи от взрив по трансформатора и разпределителните табла - ниско напрежение, на трафопоста. Това според EVN показва, че трансформаторът не се е взривил. Огледът показал механичната цялост на трансформатора, таблата, предпазителите - високо напрежение, и кабелите; няма следи от изтичане на масло, твърдят от компанията и смятат, че "трябва да има нещо наистина много необичайно, за да се стигне до взрив".

„Хипотези имаме различни, но ние не сме разследващи органи", каза сутринта  по bTV Петър Костадинов - ръководител на отдел "Комуникации" в EVN. Той подчерта, че трябва време да се огледат всички елементи от трафопоста и на този етап всяко заключение би било прибързано и би създало обществени очаквания, които могат да се окажат грешни.
Втора група от български специалисти също ще прави след оглед своите заключения.
Според разследващи от МВР вероятната причина е техническа повреда в трансформатора, независимо, че той е останал цял след взрива.
„Единственото категорично, което мога да кажа, е, че не се касае за самоделно взривно устройство. Касае се вероятно за някаква техническа неизправност. Когато излязат експертизите и всички останали, колегите като си свършат работата, тогава ще имаме яснота", коментира разследващият полицай Златко Пеев пред bTV.

Засега остава загадка какво е причинило подобен взрив, който буквално издъни пода на два апартамента, срина осем стени в партерния етаж и изхвърли бус на 8 метра от мястото, на което е бил паркиран. И двете семейства, чиито жилища са над трафопоста, продължават да твърдят, че са усещали тежка миризма на газ няколко дни преди взрива. Във фаталната нощ те отново са били обгазени и това е накарало бащата на двете деца Пламен да ги изведе от апартамента, спасявайки ги по този начин от адската взривна вълна.

Десет души от разрушения блок са пренощували в хотел на разноски на EVN - това са три семейства, чиито апартаменти са най-засегнати. Има и четвърто жилище, което е с големи разрушения. То е собственост на възрастна жена. Тя обаче е останала в дома си. Електричеството в сградата вече е възстановено. Ток няма единствено в двата апартамента, които се намират над трансформатора.
Общината има готовност да настанява семейства от сградата в общински жилища. До момента никой не е изявил такова желание.

EVN ще поеме всички разходи по ремонта на сградата, както и прилежащата територия, разрушена при взрива.
Създадена е специална комисия, която ще работи по спешната организация на ремонтните дейности, съобщи в сутрешния блок на БНТ главният архитект на Бургас Веска Илиева.

Продължава и спешният оглед на поставени в жилищни сгради трафопостове. Вече са проверени 39-те трафопоста в Бургас, в страната те са общо 2411. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи пред журналисти днес, че ще разпореди на трите електроразпределителни дружества да направят проверка на своите трафопостове в жилищни сгради.
http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Австрийски експерти потвърдиха, че трансформаторът не се е взривил | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди