изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:00 EEST
Всички (не) обичат Дянков    
КоментариВ политиката, както и в живота, за да оцеляваш, трябва да спазваш някои правила, доказани чрез личното страдание на нашите предци. Ако се придържаш към тях, има голяма вероятност животът ти да премине в добруване, без да те връхлети влаковата композиция на провала. Какви правила, ще попитате? Ами ето няколко: Никога не вярвай на човек, който казва "никога не лъжа". Не влизай в ресторант, на който пише "кухнята на мама". И не позволявай на Симеон Дянков да прави реформи преди избори. А най-добре е да не прави нищо.

Последните социологически проучвания показват много бърз и стабилен спад на доверието към управляващата партия ГЕРБ. Не би следвало, а се случва. Има спад, при условие че лентичките от новооткритите инфраструктурни проекти могат да скрият слънцето ако ги хвърлите от някой самолет. Има спад, при условие че "престъпността е в ъгъла", а България е "оазис на фискалната стабилност".

Да, спад. Топката се е търкулнала по склона и може да се превърне в лавина. Ако това се случи, дори да асфалтират път до Луната, прагът на търпимост в българското общество ще е преминат по необратим начин. Тогава няма да има значение с какъв ресурс разполага партията ГЕРБ - финансов, организационен, полицейски и медиен, заплахата от катастрофа е съвсем реална.

Винаги съм се чудил, ако трябва да опредметя народния израз "този е като луд с картечница", чий образ бих сложил на картинката. Трудно. Сега, ако ме питат кой е този с картечницата, дето зачеркна с един замах цялата инфраструктурна еуфория на премиера Бойко Борисов, нямам никакво съмнение, че това е вицепремиерът Симеон Дянков. Ако в политиката има списък с надпис "никога не правете това", тъкмо той наруши всички забрани.Казахме списък, да караме по списък. Армията. Министър Аню Ангелов лансира нови реформаторски решения - увеличава заплатите (което всъщност не е увеличение, а частична индексация), но за сметка на някакви... нека ги наречем реформи. А тези "реформи" са условието на вицепремиера Дянков да индексира заплатите на военните.

Реформа се прави с мисъл с перспектива, с диалог, с предварително заявени намерения. Сега това си е чисто дране на живо месо. Нито в документите на ГЕРБ, нито в прословутата Бяла книга има заложени такива действия, които виждаме сега. Абсолютна импровизация, която обаче доведе до опасни последици. Никога, ама никога в историята на България не е имало политик, който да насъска офицери срещу войници. Това, освен че е унизително, е и опасно. Армията е настроена срещу правителството, а министърът на отбраната се сдоби с нов прякор - АНьой Ангелов.

Следват пенсионерите. За тях е планирано увеличение на пенсиите, което пак е форма на индексация, а не увеличение. Пенсионерите бяха забравени за три дълги години, а животът пред тях е не толкова дълъг, че да прощават подобно отношение. Освен всичко ги удари и този прословут данък "лихва". Повярвайте ми, ако някой пести пари в тази държава, това са бедни хора и пенсионери. Активните хора имат предимно дългове, много дългове.

Симеон Дянков с доволство казва, че на 1000 лева влог се падат 4 лева данък. За 4 лева Дянков сигурно няма да се наведе, но един пенсионер може да обиколи цяла София, само и само да намери хляб с 10 стотинки по-евтин. 4 лева са кървави за всеки пенсионер. Ако се чудите колко любов буди Дянков сред тези хора - недейте!

Няма любов, никаква даже

Сектор сигурност? Ако махнем онези момчета от НСО, които лично превозват важните на деня с новите си играчки, то отношението към финансовата политика на правителството отдавна е преминало точката на замръзване. Там заплати не са пипани 4 години и ако сега (както се хвали министър Цветан Цветанов) стотина души се борят за едно полицейско място, то е защото няма работа или се надяват на допълнителни приходи от извънбюджетни "донори".

Но ако все пак някои полицаи, пожарникари и надзиратели харесват Бойко Борисов, защото е от "тяхната порода", какво да кажем за държавната администрация? Хайде да отидем в централното управление "Митници" и да попитаме: момчета и момичета, така и така, какво мислите за Симеон Дянков. Да слагам ли червена точка?

А сега да преминем към учителите, към бизнеса, към земеделците... Хм, ами то не останаха обществени прослойки, групи, които да не са пометени от реформаторските идеи на Дянков. Но най-фундаменталното нещо, което пострада, е бизнесът. А на него разчитаме да пълни хазната.

Няма любов към Дянков. А е само есен. Слънчева, топла, прекрасна. А каква зима идва? Студена, с чаканите гости - ЧЕЗ, Е-ОН, "Топлофикация", съдия-изпълнители... Тогава пак ще говорим какво е народна любов и какво е спад в рейтинга. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Всички (не) обичат Дянков | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди