изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:03 EEST
С КОМПОСТ НАТОРЯВАТ РОЗАРИУМА    
НовиниОколо 50 кубически метра компост са произведени вече в Добрич по проект за оползотворяване на зелените отпадъци, който е пилотен, съобщи главният еколог на общината Теодора Петкова.Зам.-кметът арх. Пламен Ганчев информира, че вече започнали дейностите по събирането и изнасянето на падналите листа на дърветата, като колите на фирма „A.S.A. България” са ангажирани с прибирането й.

Произведеният компост се използва за наторяване на новоизградения розариум в градския парк, каза Т. Петкова. В момента има още около 35 куб. м компост, който узрява.

Припомняме, че съвместно с Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ) общината в Добрич започна реализацията на "Повишаване капацитета на местните власти за управление на биоразградимите отпадъци и намаляване на въглеродния отпечатък - пилотен модел за оползотворяване на биоразградимите отпадъци в община Добрич". Той се финансира от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и е на стойност 185,7 хил. лв.

Компостът се произвежда от листна маса, от окастряне на дървета и храсти и др. от паркове и градини и от почистване на обществените места. Площадката, която се използва за целите, се намира в декоративния разсадник. Там се обработват зелените отпадъци, за да се получи компост.  Технологията е разработена от експерти от университета. Дейностите включват надробяване на клони и листа, смесването им със зелена, свежа трева в определени съотношения и добавяне на оборски тор. По този начин се оформят издигнати лехи, които са с ширина до метър и двадесет, височината достига до метър и петдесет. Лехите престояват за период от десетина дни и след това се обръщат с фадрома. Съгласно технологията, след 4-5 обръщания, се получава готов компост. В акредитирана лаборатория за анализ на почвите е направена оценка на качеството на получения компост и на възможностите за неговата реализация. Тя е показала, че полученият продукт не съдържа тежки метали и характеристиките му са добри. Очакват се обаче резултатите от анализа за съдържание на хумус, като се  очаква то да е поне 3 процента.

Паралелно с това се реализират дейности за повишаване капацитета на българските общини за управление на биоотпадъците и възможностите за действия по изменение на климата на местно ниво. Разработва се обучителен материал за оползотворяване на биоотпадъците и намаляване емисиите на парникови газове, най-добри практики в Европа (Германия, Австрия) за фамилно и централизирано компостиране, за въглеродния отпечатък и методите за неговото изчисляване. Провеждат се и обучения на специалисти по околна среда от общинските администрации в Центъра за екологично обучение на АСЕКОБ в Сливен. На заключителна конференция в Добрич през ноември ще бъдат представени резултатите от проекта. НДТ

 


Сходни връзки

С КОМПОСТ НАТОРЯВАТ РОЗАРИУМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди