изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:38 EET
НОВА ЗАПЛАХА ЗА СВОБОДАТА: Замислят роуминг за интернет    
Европейски съюзВъвеждането на такси за ползването на интернет, ще се обсъжда на Световната конференция за международни комуникации през декември в Дубай. За това предупреди Ивайло Калфин на конференция, организирана в Европейския парламент в Брюксел.  Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи (ЕTNO), която е автор на предложението, смята, че компаниите, които хостват интернет страници трябва да плащат на доставчиците на интернет за използваното от потребителите съдържание.

Тя предлага промени в международните телекомуникационни регулации, чрез които те да бъдат узаконени. Целта на промените е да се осигурят допълнителни финансови възможности за  телекомите, които те да инвестират в развитието на скоростен интернет.

 

Това ще оскъпи поддържането на страници в интернет и в крайна сметка ще се отрази на крайните потребители. За тях ще стане по-изгодно да ограничат достъпа до държави с малки пазари като българския, за да си намалят разходите. Това ще означава, че много страници няма да са достъпни от страни с по-слабо потребление на интернет", поясни Калфин.

 

На форума инициативата на европейските телекоми беше сравнена с таксите за роуминг.

 

Според Джон Макнамий от неправителствената организация "Европейски дигитални права" телекомите са движени от носталгия по времената на скъпия роуминг и искат сега да печелят, въвеждайки допълнително за плащане за крайния доставчик на интернет.

 

Калфин посочи, че благодарение на решението си да не регулира подробно доставката на интернет в България има конкурентост, ниски цени и бърза връзка. "Интернет не е само безжични връзки и кабели. Той е преди всичко въпрос на общуване между хората", заяви Калфин по време на конференцията в Брюксел.

 

Посочвайки, че предложението на асоциацията не е насочено към ограничаването на свободата в интернет, Еди Хартог от Европейската комисия предупреди, че то може да има "странични ефекти", които да засегнат използването на интернет във вида, в който го познаваме днес. Той добави, че е възможно инициативата да доведе до разделянето на съдържанието на интернет на платено и безплатно, което ще ограничи възможностите за икономически растеж в Европа. Хартог добави, че досега нито една европейска държава не се е обявила изрично за въвеждането на таксите и че Европейската комисия се готви до края на октомври да обяви позицията на ЕС по промените.

 

"Събирането на такси не е единствената възможност", заяви пред форума Калфин. Той посочи, че за бюджетния период 2014-2020 г. Европейската комисия предлага да инвестира 9 милиарда евро в развитието на телекомуникационната инфраструктура в ЕС. Според Калфин тези публични средства ще са в състояние да привлекат до 4-5 пъти по-големи частни инвестиции, което ще компенсира разходите на доставчиците в развитието на интернет мрежите в страните членки.

 

"Ние не искаме да губим клиенти, а те щe си тръгнат, ако интернет не е отворен", заяви на конференцията Луиджи Гамбардела, председател на ETNO, който пристигна специално от Истанбул да защити идеята.

 

Той увери участниците, че асоциацията иска да даде по-голям избор и повече възможности на потребителите от това, с което те разполагат днес. По-късно днес общото събрание на ETNO ще огледа отново предложението си предвид острата реакция, която то среща в ЕС.

Офис на Ивайло Калфин

в Европейския парламент

 


Сходни връзки

НОВА ЗАПЛАХА ЗА СВОБОДАТА: Замислят роуминг за интернет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди