изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:49 EEST
ПАМЕТ: БРОНЗОВАТА ЛЕЯРНА В ГЕН. ТОШЕВО - ИЗГРАДЕНА ЗА ПАМЕТНИКА НА ХАН АСПАРУХ    
Интервюта На 16 октомври през 1981 г. в Добрич е открит паметникът на Хан Аспарух. Ето какво си спомня за изграждането на паметника, за вълнуващите моменти по време на официалното му откриване един от хората, пряко свързани с изграждането му - Атанас Илиев 

- Г-н Илиев, бихте ли разказали каква длъжност заемахте в началото на 80-те години на миналия век, когато бе изграден паметникът на Хан Аспарух в Добрич? На кого беше решението, как беше създаден?

- Бях секретар на Окръжния комитет на партията от август 1980 година. Паметникът беше построен в чест на 1300-годишнитата от създаването на България и бе открит през октомври 1981 година. Аз бях активен, съпричастен една година. Беше взето решение на Политбюро с три величествени паметника в България да се отбележи 1300-годишнината. Единият беше с автор скулптора Крум Дамянов в Шумен. Другият беше на Старчев пред НДК, този, който сега го разколачват. И третият беше при нас. Но първо решението беше за скулптор Жоко Радивоевич. Той работи дълго време тук, не по-малко от две години. Местното ръководство му създаде всички условия. Построиха му къща с ателие. Освен това  го подпомогнахме с вила в района на "Орехите". Той беше вдигнал проекта си едно към едно от гипс. Беше предвидено паметникът да бъде поставен в центъра на Добрич, на площад "Свобода". Но като мина през Държавната комисия по монументални изкуства, а той минава точно когато е готов от гипс едно към едно, комисията отхвърли проекта на Жоко Радивоевич. Какви са били мотивите - аз не съм бил в течение. Възложиха на скулптора Величко Минеков в сравнително съкратени срокове да направи нов проект, който евентуално да се одобри от Комисията по монументални изкуства. Определи се мястото - където сега е паметникът. Величко Минеков една година, дори и повече, живя и работи тук. Бяхме му предоставили спални в т. нар. "Резиденция", там нощуваше. Освен това, със съдействието на окръжното ръководство се изгради специална бронзова леярна в Генерал Тошево. Там Съюзът на художниците изля много паметници, но този беше основният, заради който бе изградена. Специална леярна - хора да подбереш, да ги подготвиш... Когато паметникът бе готов от гипс, беше една монументална фигура, помещенията не достигаха... Дойде държавната комисия. Тя бе оглавявана от скулптора Димитър Бойков. Той е автор на фигурата пред НДК - на разперената хубавица. Димитър Бойков е един много колоритен автор. В държавната комисия бяха още Светлин Русев, тук беше Старчев, авторът на паметника на Хан Аспарух в Шумен Крум Дамянов. И с най-популярните скулптори прегледаха основно паметника, водехме ги в Генерал Тошево, накрая заседаваха в т. нар. "Резиденция". Категорично приеха този вариант и последва отливането на паметника, пак в Генерал Тошево. За конструктор беше определен инж. Тони Малеев. Той работеше в Комисията за култура. След като минаха тези процедури последва изработката на паметника. За каменоделските работи беше привлечен екип от каменоделци от Перник, които работиха в Шумен основно. между впрочем, тези каменоделци ги ползвахме и за вдигане на часовниковата кула в "Старият Добрич" през 1985 година. Както тогава беше стилът, нещо като има срок, в срок се изпълняваше. И за датата, която беше определена за честванията, паметникът беше в този вид, в който е сега.

- Кои официални гости присъстваха на откриването, как протече то?

- Официален представител на откриването беше Гриша Филипов - министър-председател на България. На тържествата присъства Духовият оркестър на Военноморския флот. Между впрочем, честването на 1300-годишнина от създаването на България беше едно национално вдъхновение. Беше създадена атмосфера на гордост, на ентусиазъм. Защото малко са държавите в Европа, трудно ми е да кажа колко, с 1300-годишна история. Нашият район, като се има предвид, че Хан Аспарух от тук е навлязъл в тези територии, беше предвиден да има един от основните паметници на честването. Тържествено се откри, много прояви имаше по повод 1300-годишнината - специална сесия на Окръжния съвет, на други нива чествания. Имаше и един малък фал при откриването на паметника. Гриша Филипов запали вечния огън. С факел, както му е редът. Непосредствено след като запали вечния огън оркестърът засвири химна на България. На него всички трябва да стоят както подобава. Но не беше предвидена тази ситуация и Гриша Филипов стоя през целия химн със запален факел в ръка. След това осъзнахме колко конфузна беше ситуацията. Но отстоя, факелът беше в ред, не изгасна.

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА     

 


Сходни връзки

ПАМЕТ: БРОНЗОВАТА ЛЕЯРНА В ГЕН. ТОШЕВО - ИЗГРАДЕНА ЗА ПАМЕТНИКА НА ХАН АСПАРУХ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди