изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:58 EEST
Майки размахаха памперси пред сградата на Народното събрание    
Общество Майки размахаха памперси пред на сградата Народното събрание в София по време на националния протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки. Протестът започна по обед в над 10 града, сред които Варна, Пловдив, Бургас, Разград, Стара Загора и Плевен.

Около 50 майки с колички се събраха пред парламента, предаде БГНЕС. Те обявиха, че протестът е организиран изцяло в социалната мрежа и не е с политическа обвързаност - никой от политическа сила не се свързал с тях.
Жените обявиха, че ще продължат да изразяват недоволството си с протестни действия, докато бъдат чути. Ще изчакат реакцията на управляващите до два дни, след което ще преценят как да продължат да протестират.
Една от недоволните заяви, че са имали идея да накърмят децата си пред сградата на Народното събрание.
На протеста има засилено полицейско присъствие.

Около 50 майки се събраха и пред Община Пловдив, предаде "Фокус". В началото на протеста полицейски служител уведоми майките, че нямат разрешение за провеждане на протеста на това място, а трябва да се преместят в близост до сградата на Централна поща. Въпреки това жените останаха със своите деца.

Част от лозунгите, които родителите са издигнали, гласят: "Искаме увеличениe на детските надбавки на 50 лева", "Достойното съществуване на майка с дете с 249 лева е невъзможно за нашите деца – за децата на България, за нашето бъдеще".

Десетки майки и бащи протестираха и във Варна. Те коментираха, че броят на родителите в града е в пъти по-голям от дошлите тук, за да изразят своята позиция.

Месечното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години в момента е 240 лева. Проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лева месечно. Майките настояват тези 35 лева да се получават за всяко българче без оглед на доходите в семейството. Освен това, те предлагат тази сума да се увеличи на 50 лева.

"Независимо колко малко или колко много бъдещи и настоящи родители са дошли на протеста, в България годишно се раждат средно 70 000 - 80 000 бебета. Този протест засяга всички бъдещи и настоящи родители, бабите и дядовците, защото от тези деца зависи бъдещето на страната", заявяват организаторите на протеста, цитирани от БГНЕС.
Тяхната инициатива вече получи известност и като бунт с памперси и биберони.

Родителите отбелязват, че техните искания целят да стимулират не "паразитно" ползване на социални придобивки, а да са в помощ на работещите данъкоплатци.

Те настояват за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, семейно подоходно облагане, облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години, детски надбавки за всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството.
Други техни искания гласят: подобрени условия в ясли и градини (разкриване на нови детски заведения, които да осигурят достатъчно места за всички деца, и то без да са по 32-35 в група).

Според протестиращите, първите две години майката трябва да има възможност да отглежда и обгрижва детето си с достойнство, след което ако желае, да може да ползва услугите на държавно детско заведение.

Настоява се за промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години за гъвкаво работно време, намален работен ден, половин работен ден и т.н.

"Всички тези мерки целят да насърчат по-добри условия за раждане и отглеждане на дете, именно сред средната класа родители, които обичайно са работещи данъкоплатци", казват те.
http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Майки размахаха памперси пред сградата на Народното събрание | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди