изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:34 EEST
НАШИ ПРИЯТЕЛИ, ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА, СПОДЕЛЯТ ЗА МАЙЧИНСТВОТО    
Общество

Вьв фейсбук-страницата ни и в групата "ДОБРУДЖАНЦИ" помолихме наши читатели, живеещи в чужбина, да споделят как стои там въпросът с майчинството. Предлагаме ви първия отговор:

Здравейте!

Aз живея в Испания и от близо 16 месеца съм мама. Тук майките не са в особено благоприятно положение - майчинството е само 16 седмици. Това са близо четири месеца, през които се получава сума равна на пълния размер на заплатата (бруто), на която е била осигурявана жената. Трябва да е работила последните 9 месеца преди раждането.



Ако може да си позволи да не работи след изтичането им, има право на неплатен отпуск по майчинство до 3 години, като работното място се запазва. Много майки са принудени да започнат работа след изтичане на платеното майчинство и детето трябва да отиде на детски ясли.

До навършване на 9 месеца на детето майката има право на 2 напускания на работното място по 15 минути или половин час в началото или в края на работния ден за кърмене на детето си. До 8-годишната му възраст може да ползва редуциране на работния ден до 50%, като заплащането намалява съответно, но здравно-осигурителните вноски са в пълен размер - здравната каса плаща разликата. Може също така да избира смяната, в която да работи.

При раждането на дете бащата също има право на 2 седмици платен отпуск - незаменима помощ. Мисля, че сега с антикризисните мерки го намалиха до 3 дни.

Няма детски надбавки, единствената помощ са 100 евро на месец за работещи майки (детската ясла струва 200, а ако детето се храни, се заплащат допълнително между 4 и 9 евро).

Това е от мен. Ако си спомня още нещо, ще ви пиша.

Надявах се да ви пишат и от другите страни.

Проверено в държавен вестник: минимална работна заплата за 2012: 641,40. При тази дълбока криза повечето работещи получават това заплащане (и са доволни). Средната заплата е около 1000 евро. Стигат точно, не остава за удоволствия - разходите са големи. Съседката ми е пенсионерка, получава 600 евро пенсия и ми сподели, че не и стигат и се налага децата и да и плащат някои сметки, за да се оправя. Както вече ви казах, Испания не е най-добрият критерий.

Поздрави!

Женя РУСАНОВА

 

 


Сходни връзки

НАШИ ПРИЯТЕЛИ, ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА, СПОДЕЛЯТ ЗА МАЙЧИНСТВОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди