изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:14 EEST
САЩ стават новия ”Близък Изток”?    
Коментари Производството на петрол в САЩ нараства толкова бързо, че страната скоро може да изпревари Саудитска Арабия като най-голям производител на суровината в света, прогнозират специалисти, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.
Бумът в производството е насърчен от високите цени на петрола и новите методи за сондаж, които позволяват на енергийните компании да добиват петрол, намиращ се между скали.



Производството на петрол и други течни въглеводороди в САЩ е на път да отчете растеж от 7 процента тази година до средно 10,9 милиона барела на ден. Добивът нараства за четвърта поредна година и ще постигне най-голям годишен растеж от 1951 година.

Енергийните експерти посочват, че само след няколко години САЩ могат да изпреварят Саудитска Арабия. Дори това да стане, САЩ пак ще трябва да внасят много петрол, за да покрият нуждите си.

Американците използват 18,7 милиона барела дневно. Благодарение обаче на увеличаването на местния добив и намаляването на разхода на гориво на американските коли и камиони, вносът може да спадне наполовина до края на десетилетието.
 
Министерството на енергетиката на САЩ прогнозира, че производството на петрол и други течни въглеводороди, което включва и биогорива, в страната ще достигне средно 11,4 милиона барела дневно догодина. Това ще бъде рекорд за САЩ и малко под добива на Саудитска Арабия от 11,6 милиона барела.

Ситибанк (Citibank) пък прогнозира, че САЩ могат да произвеждат между 13 и 15 милиона барела дневно до 2020 година, което ще помогне на Северна Америка да стане новият Близък Изток. Производството на петрол в САЩ достига максимално равнище от 11,2 милиона барела дневно през 1985 година, когато започва активно да се разработват находища в Аляска.

От 1986 до 2008 година обаче добивът се понижава почти всяка година, като за този период бележи спад от 44 процента. През 2006 година САЩ са внесли почти 60 процента от петрола, който им е бил необходим.

Както отбелязва АП, в края на тази година добивът на петрол ще бъде на най-високото си равнище от 1998 година, а вносът - на най-ниското си равнище от 1992 година. Повишаването на добива не означава по-евтин бензин по бензиностанциите, като се очаква цените да останат относително високи през идните няколко години заради нарастващото търсене на петрол в развиващите се страни и политическата нестабилност в Близкия Изток и Северна Африка.

Дали САЩ ще станат водещ производител на петрол в света ще зависи както от цената на "черното злато" на световните пазари, така и от показателите за добив в Саудитска Арабия през следващите няколко години, отбелязват експерти. Според прогнозата на Международната агенция за енергията (МАЕ) добивът на петрол в Саудитска Арабия ще остане на сегашното си равнище до 2017 година. Страната има най-големите петролни резерви в света и съответно повишава или понижава добива, за да може цената на петрола да остане стабилна.
 
Саудитският петрол е евтин за добив, докато методите за добив в САЩ са много скъпи. Ако цената на петрола спадне под 75 долара за барел, сондажите в САЩ почти със сигурност ще намалеят.

САЩ тази година изпревариха Русия по добив на петрол.



10-те най-големи производители на петрол в света през първата половина на 2012 г., по данни на службата за енергийна информация към американското министерство на енергетиката:

1. Саудитска Арабия - 11,619 милиона барела дневно

2. САЩ - 10,855 милиона барела дневно

3. Русия - 10,343 милиона барела дневно

4. Китай - 4,312 милиона барела дневно

5. Канада - 3,865 милиона барела дневно

6. Иран - 3,825 милиона барела дневно

7. Обединени арабски емирства (ОАЕ) - 3,029 милиона барела дневно

8. Мексико - 2,942 милиона барела дневно

9. Ирак - 2,816 милиона барела дневно

10. Кувейт - 2,802 милиона барела дневно

http://banks.dir.bg

 


Сходни връзки

САЩ стават новия ”Близък Изток”? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди