изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:46 EEST
Депутатите гласуваха какъв да е въпросът за референдума    
Парламент

Сто и шест депутати решиха да се произведе референдум за изграждане на ядрена централа у нас с въпрос "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?". Против бяха седем, без нито един въздържал се. В гласуването не участваха "Коалиция за България" и ДПС.



98 депутати от ГЕРБ подкрепиха така формулирания въпрос, от Синята коалиция един беше против, а от "Атака" петима не подкрепиха решението.

Осем независими депутати бяха "за", един - "против".

Инициативният комитет за произвеждане на националното допитване предлагаше хората да отговорят "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?".

От ГЕРБ обаче предложиха друга формулировка, която в крайна сметка бе приета.

Дебатите продължиха над три часа и се предаваха пряко по БНТ и БНР.

В началото на дискусията в пленарната зала министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев накратко представи позицията на кабинета, след което напусна Народното събрание, изпратен с възгласи на негодуване от депутатите от Коалиция за България.

По време на дебатите председателят на Народното събрание Цецка Цачева призова да не се противопоставя една част от гражданите на друга, да не се противопоставя пряката на представителната демокрация.

Защо се противопоставя инициативата на 700 хиляди български граждани на инициативата на 76 народни представители в изпълнение на законови разпоредби, попита Цачева. Зад тези 76 народни представители стоят над милион български граждани, защото за групата на ГЕРБ са гласували над 1,6 млн. души, посочи тя.

Мартин Димитров посочи, че БСП има нужда от този референдум за легитимация на техните схеми, информация за които започна да излиза в последните месеци. По думите му не може да има такъв референдум. Той попита Фидосова защо позволява този референдум, ако е незаконен.

Ако истината за "Белене" не излезе докрай, няма да се спасим от този проблем, посочи депутатът от Синята коалиция. Според Димитров ГЕРБ играе играта на БСП, позволявайки един незаконен референдум да се случи.

Иван Иванов (Синята коалиция) припомни за директива на ЕК, в която изрично е записано, че радиоактивните отпадъци се погребват в държавата-членка, в която са генерирани. Затова, смята той, трябва да се питат хората дали са съгласни в тяхната община да се зариват радиоактивни отпадъци.

Според лидера на БСП Сергей Станишев се очертава ясно противопоставяне между една власт и един народ. По думите му поведението на управляващите показва "страх, арогантност и шизофренно поведение".

Чудите се как с всякакви завои и маньоври да избегнете истинския референдум, е не се получава, затова се опитвате да извадите от въпроса съдържанието, нарушавайки принцините на закона и конституцията, каза Станишев. В отговор на въпроса, задаван многократно по време на обсъждането - защо не е подписал договора за "Белене", Станишев каза, че не може да се подпише преди да са 100% одобрени техническият проект, конкретното споразумение за детайлите и да има стратегически инвеститор.

По думите на Станишев към юли 2009 г. са били одобрени само 75% от техническия проект. Той определи АЕЦ "Белене" като най-добрия проект за българската енергетика. Публична тайна е, че цените от атомните електроцентрали са много по-ниски. Той поясни че шест пъти се е увеличила цената за последните 10 години. Вие избирате с вашето действие и бездействие със спирането на проекта "Белене" да бъдем нация на прислужници, заключи Станишев.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров посочи, че са за провеждане на референдум за АЕЦ "Белене" с въпроса, под който са се подписали българските граждани. Той съобщи, че "Атака" са внесли шест поправки в закона. Сидеров поиска да се намали прагът на валидност на референдума, както и броят на изискуемите подписи за внасяне на гражданската инициатива в парламента. Трябва да се промени сега законът, за да проведем реално референдум, смята Сидеров.

Относно това дали трябва да се строи АЕЦ "Белене", Волен Сидеров посочи, че тази площадка вече е лицензирана.

Според него на това трябва да се наблегне, когато се взема решението за нова ядрена мощност. Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев го репликира, че "да се променя законът в 12 без 5 е маниер на социалистите". http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Депутатите гласуваха какъв да е въпросът за референдума | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди