изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:49 EEST
Брюксел отложи членството на България в Шенген за 2013 г.    
Европейски съюзКандидатурите на България и Румъния за членство в Шенген ще бъдат разглеждани през март 2013 г. Отлагането на оценката за готовността на двете държави да се присъединят към пространството за свободно движение е заради несигурността около възможностите на властите в най-новите страни членки на ЕС да спазват задълженията си, съобщиха дипломатически източници в Брюксел, цитирани от БГНЕС.

По план въпросът трябваше да бъде обсъден на среща на вътрешните министри на държавите членки на ЕС в Люксембург, но „времето още не е дошло да вземем решения", заяви един от източниците.

Въпросът за присъединяването „ще бъде отложен за март 2013 г., но това не означава, че тогава ще бъде взето решение", уточни един от европейските дипломати.

Тогава министерските срещи ще бъдат председателствани от Ирландия.

„Редица страни, сред които Холандия и Германия, смятат, че условията за присъединяване на двете държави за момента не са изпълнени и дори Европейската комисия изразява резерви," твърди дипломатически източник.

Резервите са свързани с политическото положение в Румъния. Има сериозни съмнения относно ангажимента на правителството, оглавявано от Виктор Понта, да спазва принципите на правовата държава.

Европейската комисия, която няма никакви правомощия да взема решения по въпроса, трябва да публикува през януари доклад с оценка за напредъка на България и Румъния, който ще послужи на европейските правителства да дадат мнението си. Резултатът от парламентарните избори на 9 декември в Румъния може да се окаже решаващ.

Властите на двете страни-кандидатки разбраха положението и вече нямат фиксирана дата за присъединяването.

„Решението трябва да бъде взето в добър момент," заяви дипломат от държава-членка на Шенгенското пространство.

Присъединяването на България е свързано с това на Румъния и в резултат на това София е жертва на критиките, отправяни от държавите-членки на Шенген срещу Букурещ, отбелязва АФП.

http://novinite.bg

 


Сходни връзки

Брюксел отложи членството на България в Шенген за 2013 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди