изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:33 EEST
БСП: ГЕРБ означава Група за етапно разграбване на България    
ПолитикаДепутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров и колегата му от БСП Янаки Стоилов влязоха в ожесточен спор в сутрешния блок на bTV по повод АЕЦ „Белене” и въпроса, на който ще отговарят българите на първия референдум в новата ни история.

Със 106 гласа "за" и 7 "против" вчера мнозинството в парламента одобри формулировката на ГЕРБ: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”. Въпросът в подписката, събрана от левицата, бе: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?”.

„106 депутати осакатиха въпроса и пренебрегнаха мнението на над 700 000 българи (проверка на ГРАО установи, че валидните подписи са около 540 000 - б.р.). От ГЕРБ се опитват се да присвоят референдума”, заяви Стоилов.

"Управляващите подмениха и присвоиха референдума със своя формулировка и по този начин не може да се търси отговорност от хората, които спряха изграждането на АЕЦ "Белене", каза още социалистът.
Според него с формулировката на въпроса избирателите ще се демотивират и ГЕРБ ще носи отговорност заради това, че няма да гласуват достатъчно хора, така че допитването да е валидно.
Много наблюдатели вече коментираха обаче, че дори и с въпроса на БСП не биха гласували толкова хора, колкото на предишните парламентарни избори, каквото е изискването в закона (приет при управлението на кабинета "Станишев" - б.р.)

Очаквано, Димитров застъпи тезата на ГЕРБ, че ако във въпроса фигурира „Белене”, хората ще се дезориентират. Той за пореден път изтъкна, че в запитването трябва да пише „Република България” вместо „България”.

Янаки Стоилов обаче финтира с въпроса защо в абревиатурата на ГЕРБ републиката също липсва. „Червеният” депутат не пропусна да вметне, че всъщност буквите от съкращението значат „Група за етапно разграбване на България”. "Не се дръжте като всестранно развити невежи".

"Ако гласувате на референдума за ядрената енергетика и подкрепяте изграждането на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да гласувате с "против", понеже въпросът е за изграждането на нова ядрена централа", продължи с поясненията Димитров.

И двамата депутатите не можаха да дадат категоричен отговор дали българите в чужбина ще могат да гласуват на референдума. Ако се разкрият секции и те имат постоянен адрес у нас, ще могат. Дали секции ще има обаче не стана ясно.

„Не мога да дам съвет на избирателите на ГЕРБ, защото работи комисия, която ще разкрие доста интересни факти около АЕЦ „Белене”, заяви Доброслав Димитров.

„Нека на изборите да гласуват за сбогуване с ГЕРБ, за да бъде изпълнен проектът „Белене”, призова пък Янаки Стоилов.

Очаква се до месец да бъде обявена дата за референдума.

От инициативния комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?“ обявиха, че подготвят протести. Председателят Красимир Тодоров обясни пред БНР, че изразяват гражданска позиция и не са под шапката на нито една партия.
"Ще се постараем въпросът за референдума да се постави по начина, под който се подписаха 770 000 души. Подписите на всички тези хора са законни. Смятаме, че референдумите са правилният начин за управление на държавата. Очакваме да ни подкрепят всички онези, които са на позицията ни за пряката демокрация", заяви той.
http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

БСП: ГЕРБ означава Група за етапно разграбване на България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди