изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:15 EEST
ЗООПАРКЪТ В ДОБРИЧ ВЕЧЕ СЛУЖИ ЗА МОДЕЛ    
ТуризъмПредстои представители на зоопарковете в Добрич и Констанца да се срещнат с потомък на руския офицер и изследовател Николай Пржевалски, откривател на защитения вид диви коне, които вече се развъждат в Добрич
PN 357-12 2.10.2012 ДОБРИЧ: Днес  официално бяха открити новите придобивки в Центъра за защита на природата и животните в ДобричPN 196 005.07.08 ДОБРИЧ: Конете на Пржевалски са една от най-големите атракции в Центъра за защита на животните в областния град. Снимка В. Влайкова.ЗоопаркътPN 032-07 15.04.2007 г. ДОБРИЧ: Центърът за защита на природата в Добрич е особено посещаван в пролетните дни. Мнозина предпочитата да се наслаждават на езерото и крачещите край него пеликани и щъркели. Снимка Р. Йорданов


20 ученици от втори „е” клас в СОУ „П. Р. Славейков” с класен ръководител Ивалина Констадинова бяха първите, които се включиха в туристически маршрут, разработен по трансграничен проект на общината в Добрич. По него си партнират Центърът за защита на природата и животните в Добрич и Музейният комплекс за наука и природа в Констанца. В румънския град децата бяха посрещнати от проф. Николай Пападополу, който разведе децата и придружаващите ги учители и родители из целия комплекс, който е на площ 6 хектара, от които 2,5 хектара водна площ.  

Музейният комплекс е построен в периода между 1972 - 1973 и е модернизирана през 2006-2007 година. Паркът на комплекса е отлично място за отдих, с алеи и пейки, поставени между дърветата. Водните площи на микрорезервата са заобиколени от върби и блатна растителност. Комплексът включва аквариум, планетариум, делфинариум, зоопарк, постоянна експозиция на екзотични птици и микрорезервата “Дунавска делта”. Той разполага с водна площ, живописно заобиколена от растителност. На територията на комплекса има три езера.

Водата се осигурява от два сондажа на дълбочина 150 метра. Чрез специална система се осигурява вода с температура от 20 градуса за делфинариума, който също е на територията на комплекса. С вода от сондажите се осигуряват нуждите на целия комплекс и за езерата.

Една от първите сгради, които посрещат посетителите е вятърна мелница, която е на около два века. Тя е била в село на брега на река Дунав, но през 70-те години на миналия век е пренесена в комплекса.

В зоопарка могат да се видят много нови постройки за животните, основно за птиците. За гордост на екипа, създал Центъра за защита на природата и животните в Добрич, постройките са по модел на тези от нашия зоопарк. Различен е покривът на сградите, който е от бамбук.

По трансграничния проект, по който комплексът в Констанца си партнираше с центъра в Добрич, са закупени и нови животни, основно птици.

Румънските партньори са заимствали идеята на добричкия зоокът за построяване на дървени къщички, огради, мостчета и пейки. Изработката на повечето съоръжения е от естествени материали, дори за покривите.

Екзотичната изложба от птици е разположена на 100 кв.м. покрита повърхност, в големи къщи, където има достатъчно отделения за храна, гнездене и почивка, посетителите могат да се насладят на представители на различни видове птици от Азия, Африка, Австралия, Нова Гвинея и Южна Америка.

Тя обединява 19 вида пернати, над 150 екземпляра. Много атрактивни за децата бяха папагалите Ара, както и птицата-носорог.

Микрорезерватът Делтата на Дунав представя водната орнитофауна - пеликани, лебеди, патици и диви гъски, както и наземни авифауна - пауни, фазани, а също и бозайници като муфлони, елен лопатар, елени, които могат да бъдат намерени на делтата на Дунав. Голяма част от тези видове имат ограничено представителство в областта  и са получени чрез обмен с други зоологически градини, а други са били закупени или дарени.

В зоопарка може да се видят най-малките маймунки – мармозетки, с каквито има намерение да се сдобие и зоопаркът в Добрич.

Сред атракциите на зоопаркът са конете. Той разполага с шест понита и десетина коня, сред които един кон на Пржевалски, получен на разменни начала от Добрич, както и арабски коне. Много са красиви и финландските коне, които се използват за тройки за шейни в родината си, разказа проф. Пападопулу. Центърът предлага и възможност за езда на кон, както и за хипотерапия или лечебна езда за деца с детска-церебрална парализа. Посетителите от Добрич също имаха възможност да пояздят красивата 8-годишна Глория.

Атракция за посетителите са зебрите, които се разполагат в собствен двор. Могат да се видят красиви елени лопатари, както и прекрасни сърни, дори и изключително редките сърни албинос. В друг двор са ламата и индийските крави, които се отличават с това, че са малки по размер. Комплексът разполага с пет кенгуру, таралежи, катерици, зайчета, виетнамски свине, както и с африканско ему, муфлони. Грациозни из комплекса се разхождат лебеди, а в голямото езеро може да се види пеликан, както и черен лебед. Проф. Пападопулу разказва, че десетте пеликана ловят всеки ден по 22-23 килограма риба от езерото.

От няколко години зоопарковете в Добрич и Констанца активно си сътрудничат. Те имат и подписано споразумение за обмен на животни. Така през 2010 г. центърът в Добрич се сдоби с две нови понита от Румъния срещу един от ценните представители на семейство Пржевалски - синът Искър. Младият кон трябваше да напусне добричкия зоопарк, тъй като започнал да конкурира баща си Игор във воденето на стадото, нападаше родителя си и не го допускаше до хранилките. Игор е повод за среща, която предстои да се организира в Констанца с представители на двата зоопарка, където вече се отглеждат коне на Пржевалски, с потомък на руският офицер и откривател Николай Пржевалски, който живее в Констанца. Н. Пржелавски е бил отличен биолог и зоолог. Той е един от най-забележителните изследовате­ли на Азия. Осъществил е пет големи екс­педиции - една в Далечния изток, Усурийския край (1867-1869г.), и четири в Централ­на Азия. При своите пътешествия изминал пеша, на кон или на камила около 33 000 км. Той събрал и описал над 15 000 растения 5000 птици, 1200 влечуги, 643 риби. Между тях имало много нови видове, непознати до­тогава на научния свят. Той е довел в Русия диви камили, за които учените тогава знаели само от описанията на Марко Поло. Той открил и единствения известен див кон, наречен в негова чест кон на Пржевалски.  Конят на Прже­валски днес е един­ственият див кон, който се среща на свобода в природа­та - в Тибетската планинска земя.

Делфинариумът е започнал своята дейност на 1 юни 1972 г. Той е първият по рода си в Румъния и първият в Югоизточна Европа по това време. Спектаклите са организирани в амфитеатър с басейн, с делфини от видовете Phocaena relicta и Delphinus DELPHIS. Трите бозайника, които участват в шоуто, са родени в Китай, обясниха домакините. Планетариумът пък представя света извън нас, съставен от звезди, планети, галактики, които се разкриват пред посетителя с невероятна красота и помагат да се научи много за звездите, съзвездията и планетите.

Аквариум представя постоянна експозиция на водната флора и фауна. Аквариумът представя 60 вида риба от Черно море и делтата на река Дунав, както и от езерото до морето. Най-значителна е колекцията на есетрови риби, която е една от най-големите в света. Представени са колекции от морски и сладководни риби и безгръбначни, принадлежащи към различни географски райони.Toй улеснява представянето на водната живот и достъпа на посетители до информация. Изложбата се състои от над 100 вида  водни създания и е структуриран в няколко секции. Разпределението на водни организми в секции се основава на екологични и био-географски критерии, и в рамките на участъците таксономични критерии е било взето предвид за поставяне на различни видове в резервоарите. Стилната сграда на Аквариума, която се намира на крайбрежната алея до старото Казино, е отворени за обществеността през 1958 г.

Зоопарковете с Добрич и Констанца си партнираха в рамките на вече приключил проект на Община град Добрич за трансгранично сътрудничество, на стойност 1 439 492,93 евро. Той бе наречен „Повишаване потенциала за развитие чрез организиране на възможностите и подобряване на туристическата инфраструктура в трансграничния регион - POFTIC”. Проектът стартира през месец април 2011 г. в партньорство с Музеен комплекс за наука и природа град Констанца, ПроЗоо Добрич, Областна администрация Констанца. Идеята бе да се създаде благоприятна среда за живот за обитателите на двата зоопарка - в Добрич и Констанца и да се повиши привлекателността им като желана туристическа атракция. В рамките на проекта бяха разработени общо 5 маршрута, които включват посещения на музеи, атракции, природни забележителности и културни обекти в пограничния добруджански район. Отправните точки са зоопарковете в Добрич и в Констанца.

 


Сходни връзки

ЗООПАРКЪТ В ДОБРИЧ ВЕЧЕ СЛУЖИ ЗА МОДЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди