изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:16 EEST
СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ УКРАЙНА ОЩЕ ПО-БЛИЗО ДО РУСИЯ    
По света Украинците избираха в неделя Върховна Рада, 450-местният парламент. "Партия на регионите" е близка до президента Виктор Янукович. Тя остава начело. Опозицията около блока на бившата премиерка Юлия Тимошенко не успя да излезе напред.

След преброяване на 20% от протоколите за парламентарните избори в Украйна, управляващата партия продължава да бъде лидер.

Партията на регионите има засега 37,57% от гласовете, опозиционната "Баткившчина" /Отечество/, както и по-рано е на второ място с 20,06%. На трето място е Комунистическата партия с 15,54% съобщава интерактивното табло в Централната избирателна комисия на Украйна.

Четвърта е партията "УДАР" на боксьора Виталий Кличко с 12,34%, на пето е националистическата "Свобода" със 7,06%.

Останалите участвали на изборите не успяват да преодолеят 5%-та бариера за влизане във Върховната Рада /парламента/.

Една от тези партии е основаната от футболиста Андрий Шевченко "Украйна напред" . Тя получи под два процента.

Пред урните са се явили 57,99% от избирателите.

Партията "УДАР" е ръководена от световния шампион по бокс Виталий Кличко.

Социологическите допитвания преди вота показваха, че коалицията между "Партията на регионите", близка до президента Виктор Янукович, компартията и една центристка формация ще спечелят победа, макар и с малко мнозинство.

Всъщност въпросът е за посоката, която ще избере партията "УДАР", ръководена от боксовият шампион Виталий Кличко.

Евентуалната коалиция на "УДАР" с формацията на Тимошенко може да разлюлее парламентарното мнозинство на управляващата партия. Спортната звезда Кличко заедно с по-малкия си брат боксьор Владимир, бяха непримирими критици на сегашното управление. Работейки като избраник в столичната местна власт, Виталий Кличко търси национална роля. "Убеден съм, че ще можем да обединим цялата опозицията около нас в нов парламент", заяви суперзвездата в интервю за германски вестник непосредствено преди гласуването.

Един съюз между "УДАР" и блока на Тимошенко може да доведе до парламентарно мнозинство за опозицията и да ограничи полето на действие за Янукович.

В изборите участва и друга спортна звезда на Украйна – Андрий Шевченко, който през юли окачи на пирона футболните обувки.

Оценката за представянето му обаче е "неуспех" за неговата партия "Украйна напред!".

Половината от Върховната Рада се избира по партийна листа, а другата половина чрез мажоритарен вот.

"Партията на регионите", най-вероятно ще засили позициите си, след като станат известни данните от едномандатните райони. Очаква се тя да получи във Върховната Рада на Украйна комфортно мнозинство, смята директорът на Информационно-аналитическия център за изследване на обществено-политическите процеси в постсъветското пространство към Московския държавен университет "Ломоносов" Алексей Власов.

Бариерата за влизане в парламента е 5%. В едномандатните окръзи побеждава кандидатът, събрал просто мнозинство от гласовете, а в случай на равни резултати се провежда втори тур.

Власов отбелязва, че от влизащите в парламента политически сили коалиция с управляващата Партия на регионите е възможна само за комунистите или за "УДАР" При това за опозиционната партия на Виталий Кличко, според експерта, влизането в коалиция с управляващите изглежда по-реалистично, отколкото с обединената опозиция "Баткившчина".

"Въпреки цялата опозиционност на лозунгите, които издигаше Кличко, при определени обстоятелства по-изгодно би било за "УДАР" да се свърже с "регионите" . Защото в обединената опозиция, във вида, в който съществува, не е изключено след изборите да започне достатъчно дълбоко разцепление, както се е случвало неведнъж, казва събеседникът на РИА"Новости".

Той не изключва възможността Кличко да създаде в парламента самостоятелна фракция.

Експертът обръща внимание на високия резултат на националистите на тези избори. "На значителна част от населението в източните и югоизточните части на Украйна, в централните райони просто им омръзна политическото тесте, което разбъркват преди всички избори. А в западната част на страната електоратът, който поддържа националистическата идеология беше пределно мобилизиран да гласува.

И това е тревожен сигнал за върховете в Киев, които започнаха, според мен, политическо заиграване с национализма", според Власов.

Той изказва мнение, че "регионалите" или комунистите няма да тръгнат към коалиция с националистите, а вътре в опозиционната коалиция въпросът за коалирането с тази сила може да предизвика много тежка дискусия.

"Не всички, дори от привържениците на Юлия Тимошенко са готови за обединение с националистите. Това е въпрос на политическо уважение. За Кличко такава коалиция е малко вероятна", заявява експертът. /  bgnes.com

Източна Европа се насочва наляво

ООН: Запасите от зърно са опасно малки, иде глад

ГЕРБ, БСП И АТАКА СЕ ОБЕДИНЯВАТ ЗА ИЗБОРИТЕ В УКРАЙНА

ФЕМЕН обучава французойки

Как и кога ще се усети ефектът от скъпото зърно

 


Сходни връзки

СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ УКРАЙНА ОЩЕ ПО-БЛИЗО ДО РУСИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди