изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:14 EEST
Космическа къща за 1 млн. евро край Каварна    
Новини

Космическа къща - и такова чудо има вече в България. Видиш ли я, дъхът ти секва. А парапланерист толкова се впечатлил от "Къщата на Равноденствието" край Каварна, че я нащракал от птичи поглед и я направил сензация във Facebook. райморската резиденция чудо е дело на арх. Борислав Игнатов от Варна, който този месец получи и най-престижното отличие на Съюза на архитектите (САБ) за уникалния си проект.



На националния преглед "Българска архитектура", който се провежда на всеки 2 г., журито с председател арх. Огнян Симеонов единодушно му присъди Голямата награда - статуетка и диплом, в конкуренция със 155 проекта.

Това е второ отличие на САБ за арх. Игнатов, който през 2010 г. грабна приза за иновативност с международно признатата "Къща Дърво" край Варна, която е собственост на големия морски бизнесмен Георги Бонин.

Току-виж и Тайгър Уудс, Рори Макилрой или пък Джордж Клууни догодина да се препичат на верандата на космическата къща край Каварна. "Умната" резиденция се издига на ската непосредствено над игрището "Тракийски скали" край Божурец, където през май 2013 г. ще се надиграват кралете на голфа.

"Къщата на Равноденствието" направо е "заспала" насред скалите с каменната си облицовка, а зеленият й покрив, покрит с треви, идеално я "маскира". "Лицето" й пък, цялото от стъкло и под наклон, гледа към морето. Резиденцията неслучайно е "космическа". Прави връзка със звездите посредством вграден слънчев календар, който отчита ежедневното движение на Слънцето и смяната на сезоните.

Проектирана е в съответствие с немския стандарт за пасивни къщи и американския Лийдс" за устойчиво строителство. Съвременните системи за климатизация, вентилация и рекуперация, суперизолацията й, тройните стъклопакети на дограмата и окачената фасада я правят ултра нискоенергийна - консумацията на ел. енергия е от 5 до 7 пъти по-ниска от тази на модерен жилищен апартамент.

"В тежката добруджанска зима край морето къщата се отоплява само с един климатик, който иначе едва сгрява спалнята на един апартамент", посочва арх. Борислав Игнатов. 40-годишният архитект споделя, че когато купил парцела с чудна гледка край морето, вилнеел толкова силен северняк, че му хрумнало да вкопае къщата в ската, за да е на завет.

Като всяка пасивна сграда, тя гледа само на юг. Проектът предвижда отвор, през който влиза обедният лъч и когато слънцето е в зенита си, прави слънчево петно или известното слънчево зайче. Всеки ден - и през зимата, и през лятото. Така уловеното слънце прави връзката между локалното място на брега край морето в Божурец с Космоса.

А пък в къщата зиме е топло, а лете е хладно. "Виновна" е суперизолацията, която е 3-4 пъти по-сериозна от тази при конвенционалните сгради. Когато влезе в режим, къщата черпи енергия от обитателите, компютъра, телевизора и другите уреди.

Но в екстремните сезони има централна вентилационна система, която изпомпва свежия въздух в ниските точки и го изсмуква във високите. Предимствата на пасивната сграда са, че вентилационната система докарва винаги свеж въздух - няма кислороден глад, нито главоболие или махмурлук и се спи идеално.

Инвеститор и собственик на уникалната къща е варненският предприемач Богдан Станчев. Той е купил парцела от 1 дка на търг от община Каварна. Твърди, че тук е най-живописната гледка по Българското Черноморие. "Повярвайте ми, аз съм рибар и знам всяко кътче", казва бизнесменът. Вложил е в "Къщата на Равноденствието" строителни материали, които са с по 10-15% по-скъпи от стандартните.

Продажната цена е обаче е под 2000 евро/кв.м. Така космическата къща с разгъната площ 515 кв.м, струва около 1 млн. евро. Станчев признава, че интересът към нея вече е голям, а сега предстои качването й в най-големия сайт за устойчиво строителство в САЩ и нищо чудно да изкуши и звезди от Холивуд.

"Такава къща може да се оцени само от човек на изкуството или свързан с природата", убеден е Станчев. И признава, че дълго е търсил автор на проекта, докато попаднал на арх. Борислав Игнатов. Архитектът е осъществявал почти ежеседмично авторски надзор над строителните работи.

Изпълнители са няколко фирми, подбрани с конкурс. Добрата новина за бъдещия стопанин на космическата къща е, че от всяко кътче на света ще може да я управлява с GSM или онлайн. A когато я завършат напълно, ще предлага 5-звезден лукс - басейн, локална пречиствателна станция, резервоар за дъждовна вода, собствен ел. генератор, както и малък СПА център.

На втория й етаж, където е входът, са холът, дневната, кухнята и библиотеката. А долното ниво е запазено за 4 спални, 3 бани и перално помещение, посочва вестник "Стандарт".

http://profit.bg

 


Сходни връзки

Космическа къща за 1 млн. евро край Каварна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди