изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:35 EEST
Милиони маскирани ще празнуват Хелоуин тази нощ    
Празници

Макар празникът да е католически, тържествата на този ден вероятно са свързани с древна келтска традиция



Милиони хора по света тази нощ ще празнуват Вси светии или  Хелоуин.

Празникът Вси светии е католически. Утвърден е от папа Григорий IV през 853 г. като ден за почит към всички християнски светци и мъченици.

Хелоуин е особено популярен в Ирландия, Великобритания, САЩ и Канада. Предполага се, че тържествата на този ден са свързани с древна келтска традиция.

На 1 ноември келтите празнували Нова година - Самейн. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите, а сенките на умрелите през изминалата година навестяват Земята. Тези души търсели живи тела, в които да се вселят. Затова живите се маскирали с животински кожи и страшни маски с надеждата да уплашат привиденията и да се предпазят от тях. Оставяли им храна отвън, за да не влизат в домовете им. След това се събирали около големи огньове, запалени от жреците.

ВЛЕЗТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК-ГРУПА "ДОБРУДЖАНЦИ"

В наши дни на Хелоуин хората по цял свят се маскират с  всевъзможни костюми - на вампири, вещици, пирати, призраци. Тази година безспорен хит в САЩ е Голямото пиле, което се превърна в звезда в телевизионните дебати от предизборната кампания в Щатите, коментира Асошиейтед прес.

След като републиканският кандидат Мит Ромни се зарече на първите телевизионни дебати на 3 октомври да се справи с Голямото пиле и приятелите му от "Улица Сезам", костюмът, който преди не е бил никак популярен, стана най-търсен.

Продажбите в интернет се увеличиха многократно, а производителите не могат да задоволят нарасналия интерес. Популярни са и костюмите на другите герои от обичания детски сериал.

Миналата година хората бяха по-скоро носталгични преди Хелоуин, докато сега обръщат повече внимание на разговорите за изборите, казва Сара Гогъл от верига за продажба на маскировъчни костюми.

На първите телевизионни дебати с Обама Мит Ромни даде като пример за това как ще намали държавните разходи идеята си да ореже субсидиите за обществената телевизия Пи Би Ес, по която се излъчва "Улица Сезам", макар че той самият харесвал шоуто.

Щабът на Барак Обама веднага поде темата с клип, в който демократите се подиграват с Ромни.

Един мъж намери смелостта да го назове - гласи клипът, на който първо се появява Ромни, а след това и Голямото пиле. "Голямо. Жълто. Заплаха за икономиката ни. Мит Ромни знае, че не трябва да се страхувате от "Уолстрийт", а от "Улица "Сезам".

Неотменна част от Хелоуин е и тиквеният фенер - Светещият Джак.

http://www.vesti.bg

СЛАВЕЙКОВЦИ ИЗБРАХА "МИС И МИСТЪР КОШМАР"

В НОЩТА СРЕЩУ 1 НОЕМВРИ ЧЕСТВАТ ВСИ СВЕТИИ

Черната Златка играе в „Клетка за птици” заради Mr.BiG

ХЕЛОУИН ПАРТИ В АЛБЕНА

ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?

 


Сходни връзки

Милиони маскирани ще празнуват Хелоуин тази нощ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди