изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:50 EEST
МУЗЕЯТ В КАРЛОВО ГОСТУВА С ИЗЛОЖБА ЗА ЛЕВСКИ    
КултураВъв връзка с 1 ноември – Деня на будителите, националният музей „Васил Левски”–Карлово, гостува на Регионалната библиотека в Добрич с представянето на три нови издания за Васил Левски, както и с фотоизложбата: "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството."

Двете книги – „Васил Левски – Апостола на българската свобода” и „Европейските измерения на Васил Левски” се издават като част от проекта „Реконструиране на Онбашиевата къща в рамките на национален музей „Васил Левски” в Карлово и популяризиране живота и делото на българския национален герой Васил Левски, като част от европейското културно пространство”. Проектът е по програмите на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство – за подкрепа на културното наследство в България. Основните донори за нея са Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.

Първото издание „Васил Левски – Апостола на българската свобода” популяризира живота и делото на българския национален герой Васил Левски в чужбина. Това е първият и единствен случай до този момент в българското книгоиздаване – книга за Васил Левски, за Апостола на българската свобода, издадена на седем езика едновременно – немски, френски, английски, испански, италиански, норвежки и унгарски.

Второто издание „Европейските измерения на Васил Левски” е сборник, който представя пред българската публика Васил Левски редом с едни от най-значимите европейски революционни дейци и мислители на ХІХ - Мацини, Гарибалди, Кошут, Петьофи, Херцен, Бакунин и др., и се опитва да внуши, че роденият в Карлово Апостол на българската свобода и сътвореното от него в идейно и практическо отношение е напълно съизмеримо с достиженията на европейската политическа мисъл през ХІХ век.

„Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” е най-новата книга на проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет. В нея той не представя цялостно биографично изследване, а прави опит за осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми за възгледите и  дейността на Апостола - да разграничи истината от художествената измислица и опирайки се на вече постигнатото от поколенията левскиеведи, да преодолее някои табута или пък да разчупи някои от стереотипите в мисленето.

Откриването на фотоизложбата и представянето на изданията ще се състоят на 31 октомври в 17.30 часа в зала „Възраждане” на РИМ –  в Художествената галерия. НДТ

 


Сходни връзки

МУЗЕЯТ В КАРЛОВО ГОСТУВА С ИЗЛОЖБА ЗА ЛЕВСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди