изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:25 EET
ПОДРЕДИХА ИЗЛОЖБА ЗА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ    
КултураПо инициатива на областния управител Желязко Желязков и със съдействието на Регионалния исторически музей, в сградата на администрацията е подредена изложба под наслов "Старото школо разказва", съобщиха от пресцентъра на администрацията. Експозицията проследява моменти от образователния живот в Добрич от средата на ІХ век до 40-те години на ХХ век и е организирана броени дни преди 1 ноември - Денят на народните будители.

Изложбата включва интересен снимков материал на учители, ученици, както и на сгради на първите училища в Добрич, построени след Освобождението. Във витрини са изложени някои от старите средства за писане като дивит /метална мастилничка с перо/, дъсчица за писане с калем, дървено сметало. Показани са учебни помагала, сред които впечатлява едно от най-ранните издания на Рибния буквар на Петър Берон от 1850 г. с кожена подвързия. Място е отделено и на личността на Райко Цончев - известен добрички търговец, дарил 30 000 златни лева за построяване на училище през 1908 г., което носи неговото име, а по-късно е преименувано на "Димитър Полянов".

Фотодокументите са запечатали исторически факти, от които научаваме, че след възвръщането на Добрич към България през есента на 1940 г. добричките ученици са посещавали 5 начални училища, 2 прогимназии, една смесена гимназия, едно земеделско училище, едно коларо-железарско и едно девическо стопанско училища.

Фотодокументалната изложба, организирана в партньорство с Регионален исторически музей Добрич, е подредена на първия етаж в областна администрация Добрич и може да бъде разгледана от всички, които проявяват интерес към миналото на образователното дело в нашия край, като инициативата е посветена на 1 ноември - Денят на народните будители. НДТ

 


Сходни връзки

ПОДРЕДИХА ИЗЛОЖБА ЗА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди