изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:56 EEST
Патриархът си отива, изповяда се пред митрополитите    
Общество Патриарх Максим си отива, научи „Всеки ден“ от свои източници в Българската православна църква. Здравето на светия отец се е влошило рязко непосредствено преди рождения му ден на 29 октомври и той дори е изпаднал в кома. В момента бъбреците му не функционират и е на хемодиализа, издадоха неофициално санитари от Правителствена болница. От месеци патриархът е настанен там.

В началото проблемите на отеца не били сериозни. „Правеше дихателни упражнения, защото белите му дробове не бяха добре от години. Имаше и слабост в крайниците от старост“, довериха от БПЦ.

Максим държал само мъже да го обслужват в Правителствена болница. Преди няколко седмици дори напъдил грубо млада лекарка, която влязла в стаята му. По-късно дядо Максим помолил да го извинят пред нея, но заради обета, който е дал, нямал право да се показва пред жени без дрехи.

Ситуацията със здравето на светия отец взела леко да се подобрява. Дни преди да стане на 98 години обаче органите му започнали един по един да отказват. В момента положението на дядо Максим е критично.

„Интубиран е и диша през тръба“, заявиха под сурдинка лекуващите го лекари. Бъбреците му вече не функционирали и патриархът бил на хемодиализа. От страх да не би някой да предизвика смъртта му асансьорът, който води до реанимацията, където дядо Максим е настанен, се заключва. Всяка смяна има по един ключ, който се дава след специално разпореждане от дежурния доктор.

„Няма специална охрана, поставена от НСО“, категорични бяха от болницата. След като дошъл в съзнание, Максим поискал причастие и да се изповяда, научи още „Всеки ден“.

„Много ни стресна, помислихме си, че ще си отиде“, споделят през сълзи от персонала на Правителствена болницата, които са се привързали към Максим, докато го лекували. Всичките митрополити се изсипали през последните дни, уж за да поздравят Максим за рождения ден. Оказало се, че патриархът всъщност им казвал „сбогом“ и искал прошка, ако е обидил или сгрешил пред някого.

Според източници от Българската православна църква името на новия патриарх е Йоаникий, който е архиерей на Сливенската митрополия. Ако не дай, Боже, Максим предаде Богу дух, Йоаникий със сигурност ще е временно изпълняващ длъжността, докато Светият синод избере новия патриарх.

Йоаникий е известен с нетърпимостта си към хомосексуализма и приканването на миряните към агресивни и насилствени действия. „Цялото ни общество трябва да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада, който се готви. За това призовавам всеки, който се счита християнин и българин – замерването с камъни е удачен вариант“, заяви по време на служба през юли Йоаникий. Според запознати той имал лична причина да ненавижда обратните. Докато бил студент в Духовната семинария, гейове непрекъснато го задявали и му правели неблагочестиви предложения, което го отвратило.

 

Досегашният фаворит бе Гавриил

Ловчанският митрополит Гавриил бе фаворитът на патриарх Максим за негов наследник. Както „Всеки ден“ първи писа, още докато беше здрав, патриархът оглеждаше именно него за човек, който ще го замести, когато Господ го прибере при себе си. През последните месеци дядо Гавриил бе с едни гърди напред пред другия главен претендент за патриаршеския престол – Варненския митрополит Кирил.

Гавриил е от малцината членове на Синода, който не е бил агент на Държавна сигурност.

Пловдивският владика Николай, който също има амбиции да седне в стола на дядо Максим, пък е много млад и Уставът на църквата засега не му разрешава да бъде официален кандидат. Друг фаворит на Максим бе и Русенският митрополит Неофит, но той страда от тежко заболяване и затова се оттегли от активна дейност.

Гавриил пък е в идеалната възраст за патриарх. Той е на 62 години, нито прекалено млад, нито пък прекалено стар, за да оглави Българската православна църква. Неслучайно именно Ловчанският митрополит изготви революционен за църквата документ, наречен Стратегия за духовна просвета, катехизация и култура на Българската православна църква. Тя бе публикувана преди дни на нейния сайт.

Естествено реформата в родното православие става с личната благословия на патриарха. Гавриил е и председател на културно-просветния отдел на Светия синод. Самият той сравни документа с нова конституция на българската църква в областта на просветата.

 

Как се избира нов глава на църквата?

Главата на Българската православна църква се избира от Патриаршески събор, който се състои от 115 делегати. Когато патриаршеският престол овдовее, кормилото на църквата в първата седмица поема старшият на намаления състав на Светия синод.

Постът се заема за една година на ротационен принцип. Сега на него е сливенският митрополит Йоаникий. Той ще трябва да уведоми за кончината на патриарха първите мъже в държавата, както и поместните православни църкви и до 7 дни да организира избирането на наместник-председател.

Временният патриарх пък до 4 месеца трябва да насрочи и проведе изборите за нов. Когато патриарх Кирил умира през 1971 г., за наместник-председател е избран Ловчанският митрополит Максим, който после е излъчен и за патриарх. Усилено се говори, че такава ще е съдбата и на Йоаникий.

Автор: Vsekiden.com

 


Сходни връзки

Патриархът си отива, изповяда се пред митрополитите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди