изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:39 EEST
Отбелязваме Архангелова (мъжка) задушница    
ОбществоАрхангелова (мъжка) задушница се отбелязва в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил - 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година.
Храмът Църковният храм Православният храм

В този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Днес във всеки православен храм се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница. Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите.

Спасителят учи, че умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен - възпоминание, така че те не са забравени. Това е и връзката между земната и небесната Църква.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.
dir.bg
 


Сходни връзки

Отбелязваме Архангелова (мъжка) задушница | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди