изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:04 EEST
ДКВЕР ни пързаля със зелена енергия    
Коментари Добавката, която се плаща за електроенергия от ВЕИ, е 7 на сто. Така пише в сметките ни за ток. Той обаче поскъпна с 13 на сто. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев твърди, че увеличението е заради производителите на зелена енергия. Е, къде са ми 6-те процента, ще попита логично всеки потребител.

В бранша пък непрекъснато се питат как е възможно да има присъединяване на тъмно, пак според Семерджиев, след като изискваните документи по проектите са цели планини, а процедурите дълги и тромави. 

Прави впечатление, че от известно време председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев пробутва едно универсално оправдание за поскъпването на тока, като непрекъснато вини производителите на зелена енергия. Според Никола Николов, член на фотоволтаичната асоциация, това оправдание на проблема, което непрекъснато се тиражира, всъщност има ясна цел - да „замаже истинските причини”. А сред тях е фактът, че ТЕЦ-овете, чието производство замърсява околната среда, ще трябва занапред да плащат за закупуване на въглеродни емисии.

Брюксел предлага три нови модела на сътрудничество, от които се очаква да донесат допълнително 10 млрд. инвестиции за възобновяеми енергоизточници.
Съфинансиране на общи проекти, предлагане общи режими за подкрепа на производителите и "статистически трансфери", при които държава, която произвежда повече зелена енергия може да "продаде статистически" на друга, на която не й достига. Девет държави (Чехия, Германия, Испания, Литва, Унгария, Австрия Полша, Словения и Швеция) вероятно ще успеят да преизпълнят целите си и да се възползват от статистическите прехвърляния, съобщи Европейската комисия. България не е сред тях.


Именно това пряко удря потребителя в джоба, а не инвестициите в зелени енергии. Въпросните инвестиции, които правителството първоначално полагаше усилия да привлече, са направени със средства от уважавани и с висок авторитет банки и финансови институции. Освен че от 1 юли бяха намалени изкупните цени на тока, произвеждан от възобновяеми източници, от 48 стотинки на киловотчас на 24 стотинки, през септември беше въведена и такса за включването на тези централи към електроразпределителната мрежа. Това беше поредния удар по производителите на зелена енергия.

Въвеждането на новата такса беше оправдано с желанието на "Електроенергиен системен оператор" и на трите доставчика ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про". Които пък обясниха, че се увеличават разходите им "за управление на мрежите във връзка с нарастващия брой присъединени и предстоящи за включване в мрежата ВЕИ-проекти". Вятърни и слънчеви централи са с непостоянно производство, което влияе върху баланса на потребление и се нуждае от планиране на допълнителни мерки за действие, обясниха те.

Новата такса обаче предизвика гнева не само не инвеститорите у нас, но и на президента на Европейската банка за възстановяване и развитие. Той изпрати официално писмо до премиера Борисов и ресорните министри, в което изразява своята тревога от "неочакваното решение на ДКЕВР да въведе такса за достъп до мрежата за всички производители на електроенергия от възобновяеми източници". В писмото се казва още: "Тази такса означава, че повечето генератори на енергия от възобновяеми източници, които работят към настоящия момент, ще станат нежизнеспособни и няма да могат да върнат заемите си – включително и онези заеми, които им е отпуснала банката. Също така съм притеснен от това, че таксите са въведени със задна дата и без каквато и да било предварителна консултация със заинтересованите страни от сектора. Това поставя и по-широки въпроси сред всички инвеститори за надеждността на сключваните договори и предвидимостта на бизнес средата в България!".

 
На 8 октомври и посланиците на 15 страни се обърнаха по същата тема към Симеон Дянков и Делян Добрев. Дипломатите изразиха "силно притеснение" от непредвидимото поведение на държавата. Те защитиха компании-инвеститори от своите страни. "Имиджът на България като на страна със солидна законова база за чуждите инвеститори, може да се окаже под въпрос. Не може да се изключат и отрицателни последици за българската банкова система и външното банково финансиране", се казва в писмото на дипломатите.

От фотоволтаичната асоциация вече подготвиха и ответния удар срещу безпрецедентната мярка. Те дадоха на съд „таксата достъп” за зелените производители, която реално „изяжда” 40% от приходите. Според Николов от асоциацията обаче вече е започнала нова офанзива, като се прави внушението, че, ако съдът отмени решението на ДКЕВР, "цената щяла още повече да скочи”.

Европейската комисия също се захвана със скандалната такса. Вече е започнало разследване срещу България заради временните цени за достъп до електропреносната мрежа, съобщи в сряда по време на дискусия за проблемите и предизвикателствата пред ВЕИ-сектора Себастиан Ньотликс, председател на Българската ветроенергийна асоциация.

В същото време Семерджиев продължава да твърди, че имало бум на производители на зелен ток, които са се присъединили „на тъмно” към мрежата в страната. Именно по този начин шефът на енергийния регулатор обясни „такса добавка” – с изобилието на фирми, предлагащи зелена енергия, които създават разходи в системата. Те трябвало да се покрият или от производителите на този вид ток, или от крайните потребители. „Дава се разрешение от държавата за тези инвестиции, а инвестиционният процес е поне две години. Така че такива обяснения са абсолютно неоснователни. Освен това преференциалните цени са гарантирани от закона и определени от самия ДКЕВР, така че пак той носи цялата отговорност”, обясни Никола Николов.

На няколко пъти производителите на ВЕИ вече излизаха на протести срещу планираната такса и поискаха оставки в ДКЕВР.

Може би мнозина от енергийния регулатор пропускат факта, че зелената енергия ще успее да избави Европейският съюз от почти всички въглеродни емисии до 2050 г. Освен това тя ще генерира 3 трилиона евро в икономиката. И това не са думи, хвърлени в пространството. Това са данни, които бяха изнесени в доклад, поръчан от "Грийнпийс" и Европейския съвет. Промяната в енергийно отношение ще създаде около половин милион допълнителни работни места до 2020 г., пише още в документа.

В доклада дори са предложени стъпките, които ще доведат до тези резултати. Най-важната е увеличаване на инвестициите във вятърна и слънчева енергия и постепенното премахване на субсидиите за енергия, която отделя въглероден двуокис, като например тази от въглищата.

Друго предимство, което отчита докладът, е създаването на работни места. В него се констатира, че почти изцяло зелената енергия ще доведе до разкриването на половин милион допълнителни работни места в сравнение с използването на обичайните източници на възобновяема енергия. И то в момента, когато почти ежедневно излизат тревожни статистики за увеличаването на безработицата в цяла Европа.

Енергийната революция изисква политическа воля и докладът призовава Европейския съюз да се споразумениe за нови цели извън целите за 2020 г. за намаляване на въглеродните емисии с 20% и подобряване на енергийната ефективност с 20%. Докладът призовава задължителна цел за държавите членки да бъде 45% от енергията да идва от възобновяеми източници до 2030 г.

3% от тока в Турция е от ветрогенератори

В момента Турция има 49 ветроцентрали, които произвеждат 1,806 мегавата енергия. Още 13 се изграждат в момента. Според официалната статистика около 3% от тока в Турция се произвежда от ветрогенератори.

Всъщност бумът в строежа на ветрогенераторите в южната ни съседка започва след 2009 г. До тогава от този тип електроцентрали се произвеждат едва 791,6 мегавата. Само за една година стойностите се вдигат двойно и се произвеждат 1329,2 мегавата, а през 2011 г. показателите са още по-високи - 1805,9 мегавата. Всъщност бумът става възможен, след като правителството прави регулаторна рамка точно по отношение на вятърната енергия и улеснява дейността в сектора. Тя е определена от Закона за пазара на електричество №4628 и още по-конкретно от Закона за възобновяемата енергия №5346, който засяга производството на ток от всякакви видове възобновяеми източници. Енергийният регулаторен орган в Турция започва да издава лицензи за ветрогенераторите от 1 ноември 2007 г. Веднага се подават молби за издаване на лицензи на вятърни електростанции, произвеждащи 78 000 мегавата, но само 24% от проектите са одобрени и работят.

Законът не предвижда ограничения в количеството на подавания ток от ветроцентрали. От юли 2011 г. държавата плаща 7,3 цента за киловатчас за ток от ветрогенератори и 13,3 цента за киловатчас от биомаса и соларни централи. Лицензи не се изискват за електроцентрали, които произвеждат под 500 киловата.

Държавата дава гаранции, че ще купува този ток поне 10 години напред.

Инвеститорите след 2009 г. заплащат такса за свързване към електроразпределителната мрежа.

http://www.dartsnews.bg
 


Сходни връзки

ДКВЕР ни пързаля със зелена енергия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди