изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 20:35 EEST
10 невероятни скалисти града по света    
ЛюбопитноИма някои невероятни подвизи на архитектурата в нашия свят и те не са само отделни красиви сгради, но и цели градове построени на върховете на извисяващите се скали или издълбани в самите планини. Първото зърване на градове като тези може да ви спре дъха. Не по малка тръпка е ако погледнете от тях към морето или надолу към земята. Представяме ви едни от най-добрите примери за скални гадове в света. 


Кастелфолит де ла Рока - Испания (Castellfollit de la Roca)
Това се смята за едно от най-красивите села в региона на Каталуния в
Испания. Изградено е върху базалтови скали между две реки. Повечето от сградите изглеждат все едно висят на самия ръб на скалата и всеки момент ще паднат. Цялото село е на площ по-малка от един квадратен километър, което го прави едно от най-малките градчета на Каталуния. Най-старите части на селото са построени през средновековието, имащи тесни улички и тъмни ъгли. Къщите са изградени от вулканична скала.   

Рокамадур - Франция (Rocamadour)
Рокамадур е малко градче, като голяма част от него е вградена буквално в скалите над десния бряг на река Alzou в югозападната част на
Франция. Превърнало се в популярна туристическа дестинация най-вече със своите исторически паметници и светилището на благословената Дева Мария, то от векове привлича поклонници от всички страни, сред които и царе, епископи, както и благородници. На върха на скалата пък е разположен красив рицарски замък със същото име. Пътят до него е друго интересно място. Той има 14 междинни площадки, символизиращи 14-те спирки на Христос по пътя му към Голгота, а на края се намира кръстът на Голгота. Освен несъмнената си красота, замъка се слави и с още една своя забележителност – мечът Дюрандал на рицар Ролан, който е забит директно в скалата. Според легендите, в ръкодръжката му били събрани различни мощи - кръв от Свети Василий, нетленен зъб от Свети Петър, къс от ризата на Света Дева Мария.

Бонифацио -  Франция (Bonifacio)
Бонифацио е град в южната част на остров Корсика, чийто укрепления се простират по протежение на скалистите върхове, извисяващи се на около 70 метра надморска височина. В продължение на години те са били подкопавани от силата на Средиземно море и днес къщите, издигнати на самия ръб изглеждат все едно са надвесени над пропаста. Погледнат от морето Бонифацио е бял град блестящ на слънцето и провесен над бурните вълни отдолу.

Акапулко - Мексико (Acapulco)
Акапулко е прочут мексикански курортен град, добил известност от 1950-те година, когато холивудски звезди и милионери започнали да го използват като място за бягство от ежедневието. И все пак, той си остава популярна туристическа дестинация, особено сред мексиканците и студентите от САЩ, които идват тук за пролетната ваканция. Освен атрактивния нощен живот, друго интересно преживяване е да присъстване на някой от впечатляващите скокове на водолазите от скалите на La Quebrada. Традицията започнала още през 1930 г., когато млади мъже, случайно се състезавали един срещу друг, кой ще може да скочи от най-високата точка в морето. Днес скачаците са професионални водолази и много от хората дошли да ги гледат се допитват до тях за съвет.

Меса Верде -  САЩ (Mesa Verde) 
Меса Верде, издигнат в югозападната част на щата Колорадо, е дом на известните скални жилища на древните анасази, предци на племето пуебло. Града е най-големият археологически резерват на територията на
САЩ и е със статут на национален парк, който е част от световното историческо наследство на Юнеско. През 12 век анасазите започнали да строят пещерните си домове, като Клиф Палас, смятан за най-голямата скална постройка в Северна Америка има над 150 стаи. Незнайно защо, 100 години по-късно хората изоставят къщите си, но развалините остават почти напълно запазени до 1888 г. когато са преоткрити отново от местни фермери. Докато бъдат обявени за национален парк много от ценните предмети, останали от индианските племена са разграбени, а останалата част се съхраняват в местния музей Чапин меса, където освен богата колекция от индиански вещи ще може да научите и повече за цивилизацията на анасазите.

Bandiagara Escarpment - Мали
Bandiagara Escarpment е пясъчна скала в Земята на догоните в Мали, която се издига на около 500 метра от земята. Тези скали са осеяни с древни пещерни жилища на хората телем. Те издълбали на високо ниши, в които да погребват мъртвите, предпазвайки ги от внезапни наводнения, характерни за района, а по скалите над тях построили десетки села. През 14 век новопридошлите догони изгонили телемците и останали жители на района и до днес.

Ронда -  Испания (Ronda) 
Ронда се намира в провинция Малага в
Испания и е разположен в планински район на 760 метра от земята. Градът е разделен на две части от река Гуадалевин, пръснат от двете страни на каньона Ел Тайо, образуван от нея. Една от забележителностите на градчето са трите моста, свързващи двете части. Местната архитектура е повлияна от римляните и арабите, които някога са управлявали тази област. Ронда е и родното място на бикоборството и тук се намира най-старата испанска арена за борба с бикове, построена през 1784 в неокласически стил. 

Ал Хажара - Йемен (Al Hajjara)
Йеменския град Ал Хаджар се намира в планината Хараз и е известен още от древни времена. Напомнящ по някакъв начин на съвременен мегаполис той е един от най-впечатляващите и лесно достъпни планински градчета в страната. Неговите кафяви сгради с плоски покриви, рисково балансират на планинските върхове и определено наподобяват небостъргачи. Много от къщите са украсени със сложни фризове и релефи, които са характерни за този регион. Ал Хажара датира от 12 век. Разстоянието от другите населени места, тесните улички, здравото строителство и редицата хамбари и резервоари са спомогнали на града, както и на други в планината, да издържи на продължителна обсада.

Позитано - Италия (Positano)
Позитано е малък град, разположен на крайбрежието на Амалфи в област Кампания и е една от най-популярните туристически дестинации в
Италия. Домовете на жителите му са пръснати по хълма от горе до долу. Въпреки че градчето се разраства и просперира през Средновековието, от средата на 19 повече от половина от населението му емигрира главно в Австралия. През първата половина на 20 век Позитано е едно бедно рибарско село. Едва през 1950-те години то започва да привлича голям брой туристи, особено след като Джон Стайнбек го рекламира красотата му в есето си през май 1953 г. 

Санторини - Гърция (Santorini)
Санторини е вулканичен гръцки остров от групата на Цикладите. Той е известен с невероятните пейзажи, зашеметяващите залези от градовете Фира и Иа, варосаните в бяло къщи, както и със собствен действащ вулкан. Иа е построен на върха на величествените скали, в която са потънали белите му стени. Фира е най-оживеният град на острова, чийто бели калдъръмени улички отрупани с магазини, таверни, хотели и кафенета се вкопчват на ръба на 400-метрова скала.  

Hobyto.com

 


Сходни връзки

10 невероятни скалисти града по света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди