изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:00 EEST
На референдума – с бюлетина като на избори    
Общество  На националния референдум на 27 януари за развитието на ядрената енергетика ще се гласува като на избори. Това обясни говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.  Избирателните списъци ще бъдат направени от общинските администрации въз основа на актуални данни от регистрите.

Ще се гласува с бяла бюлетина, на която ще бъде изписан въпросът: „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“. Ще има две полета за отговор – „да“ и „не“, като ще трябва с химикалка, пишещ със син цвят, да се зачеркне съответният отговор.

Ще се организират и секции в чужбина, но само в посолствата и в консулствата. Tроянов допълни пред БТА, че предстои скоро ЦИК да регламентира с решение начина,по който българските граждани, живеещи в чужбина, ще могат да заявят желанието си за разкриване на секция и за упражняване на правото си на вот.

Бисер Троянов допълни, че активността трябва да е поне колкото на предишните парламентарни избори, тоест да са гласували поне 4 345 500 души. Освен това, за да е положителен отговорът от референдума, трябва с „да“ да са гласували най-малко 50 плюс един от участвалите в гласуването.

Според закона ЦИК ще изпълнява функциите на Централна комисия за произвеждане на национален референдум. Избирателните списъци ще бъдат направени от общинските администрации въз основа на актуални данни от регистрите.

На референдума ще се гласува в избирателни секции, като преброяването на бюлетините и провеждането на изборния ден ще бъдат организирани от секционните избирателни комисии. Правилата са сходни с тези, по които се образуват секционните комисии за парламентарни избори.

Данните от гласуването ще бъдат отчитани след приключване на деня на референдума. Секционните комисии ще се отчитат както при парламентарни избори – на районните, а те, обобщавайки данните на територията на областта, ще отчитат подадените бюлетини пред ЦИК.

Забраните, които са валидни за изборен ден, ще важат и за референдума. Такова е например ограничението да не се оповестяват данни от социологически проучвания в деня за размисъл – 26 януари, и в самия ден за допитването. Не е допустимо и да бъде водена кампания „за“ и „против“ по въпроса за референдум в деня за размисъл и в самия ден на вота.

Информационно-разяснителната кампания е 30 дни преди допитването, както е и при избори.

„Дартс Нюз“

 


Сходни връзки

На референдума – с бюлетина като на избори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди