изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:51 EEST
МЕДЪТ Е НАЙ-СЛАДКОТО ЛЕКАРСТВО    
ИнтервютаПред НДТ Недялка Михова, която се включи в инициативата  „Дари бурканче мед” и подари мед на децата от ЦДГ №23 „Звездица”. Тя е и носител на приза „Пчелар на годината”:

-      Защо решихте да се включите в инициатива „Дари бурканче мед!”?

-      „Медът е най-сладкото лекарство. Децата трябва да го консумират за здраве, но, ако се разболеят,при кашлица, също е добре да го използват. Медът е страхотен продукт. Той е жива храна. Смятам, че сега е времето децата да опитат здравословна храна, защото хранителните навици от детството остават до края на живота. Считам, че децата, които като малки привикнат да хапват мед, за тях това ще остане традиция, ще се установи като траен хранителен навик.

-      Какви са вашите наблюдения – консумират ли съвременните български деца мед?

-      От опита, който имам като производител и директен доставчик на мед, прави впечатление, че се засилва интересът към консумирането на мед. На изложенията, в които участваме, където хората вярват, че няма да бъдат излъгани с качеството, все повече млади хора купуват мед. Децата споделят, че обичат мед. Прави впечатление, че все повече млади хора се обръщат към природата.

-      Какво трябва да знаят младите за меда?

-      Той  е жива храна, която е изключително ценна. Няма друг продукт с такива качества, който е толкова богат на витамини, минерали, аминокиселини.

-      Стопанската 2012 година е много трудна като цяло. Как се отрази тя на пчеларството, и, по-конкретно върху Вашите пчелини?

-      Годината беше тежка като начало,но,финалът за нас е изненадващо добър. На фона на това, което беше като първоначални  дадености, резултатите са много добри. Годината беше и много странна. През другите години,откакто съм пчелар, можехме да отделим достатъчно мед от различните видове. Тази година отделихме само акация, липа и букет. Много малко е медът, например, от магарешки бодил.

-      Това на какво, според Вас, се дължи?

-      Просто природата беше толкова благодатна, че пчелите не успяваха да запечатат меда.

-      В условията на една толкова сложна година и при прогнозите на Вашите колеги за отчайващи резултати от пчеларството, какви добиви от мед имате във Вашите пчелини? 

-      В един от пчелините ни, който се намира в Батовската долина, имаме кошери рекордьори, от които получихме по 100 килограма мед. Средната продукция е 40-50 килограма. Друг пчелин - в  Соколовския район е с по-слаби показатели. Грижите, които сме полагали, са еднакви, причината е в пашата и климатичните условия.

-      Как се отразяват дъждовете от началото на ноември?

-      Пчелите са зазимени в оптимален вид. Надяваме се дъждовете от тези дни да подпомогнат условията напролет и през идващото лято. Подхранването трябва да започне на 15 март, а тази година то закъсня до 21 април.

-      Въпреки това, имате добри добиви?

-      Просто се случи чудо в природата. Имах усещането, че природата изригна. Имахме зимна смъртност, но успяхме да възстановим пчелините. Има райони в страната, където ситуацията през зимата се отрази много тежко на добивите. При нас се получи бурно развитие на семействата. И тук искам да подчертая, че, според мен, пашата прави пчеларството. Ако пчелините не са на благоприятно място, професионализмът не помага.

-      Как се очертава следващата стопанска година?

-      Този есенен период на годината повтаря  2011-та, когато пчелите майки бяха активни до 15 декември, което не е нормално. Мастното им тяло се изразходи. Те трябва да почиват още от края на септември. Отглеждането на късното пило амортизира, пчелите приемат повече храна, не могат да излязат за облитане навреме. Да се надяваме, че природата ще е благосклонна и да не е тежка зимата. Добре е, че е хубаво времето.

-      Какви са цените на меда тази есен? Има ли увеличение, както при повечето стоки?

-      Цените имат леко завишение, въпреки че все още има колеги сред по-дребните производители, които продават по-евтино. Според мен,, тенденцията е към завишаване, тъй като медът е жива храна и лекарство. Килограм  „Букет” струва поддържа  8 лв., а монофлорният мед се продава за 10 лв. за килограм.

НДТ

 


Сходни връзки

МЕДЪТ Е НАЙ-СЛАДКОТО ЛЕКАРСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди