изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:46 EEST
ДОБРИЧ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВОЙНИ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ    
ОбществоС панихида, военен ритуал и поклонение по случай Архангелова задушница в добричкото село Росеново бе почетена паметта на  близо 300 войници, загинали на 7 септември 1916 г. в боевете за отбраната на Добрич по време на Първата световна война. Възпоменателното тържество се състоя пред Паметника-костница, където са погребани загиналите войни от 36-ти пехотен Козлодуйски полк в състава на Шеста Бдинска дивизия.

Военният ритуал бе изпълнен от представителна част на Военноморските сили на Република България. Костницата в Росеново е един от най-старите войнишки паметници в Добричка област. Паметта на загиналите бе почетена с минута мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника. НДТ

Военният паметник в чест на загиналите воини от 6-та Бдинска дивизия в село Росеново бе възстановен

По повод националните чествания на 100-годишнината от Балканската война, в село Росеново, община Добрич е възстановен военния паметник, издигнат в чест на загиналите воини от 36-ти Козлодуйски полк, 6-та Бдинска дивизия по време на Балканската война и Първата световна война, съобщават от пресслужбата на областна администрация Видин. Немалка част от загиналите воини са били родом от населени места на територията на днешната област Видин. На 26.06.2012г. в Областната администрация е постъпило писмо от Военноморска база Варна с искане за съдействие за издирването на близките на загиналите воини от Видинска област, които са паднали в бой по време на Балканската и Първата световна войни.
Петър Цекин и Лило Йотов от село Бойница, Иван Маринов от село Бранковци, Йонко Георгиев от село Винарово, Милко Йончев от село Войница, Мито Цеков от Извор, Гено Пръвкин и Вивчо Пеков от Кула, Виден Вълчев от село Ошане, Георги Цеков от Рабиша, Вълчо Данов, Георги Йотов, Йордан Русинов и Петко Вълов от село Раковица и Марко Марковски от Слана бара са загинали достойно и погребани в гробището на село Росеново, Добричко през 1916 година. След извършената проверка в съответните общини са били открити близки и роднини на 5-ма от общо 15-мата загинали воини.

Радио “Фокус”- Видин



 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВОЙНИ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди