изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:14 EEST
Борисов: ЕК да каже в какво обвинява Марковска. Брюксел потвърди за доклада    
Европейски съюзИзявлението, дадено миналата седмица от говорителя на ЕК Оливие Байи, за възможността за допълнителен мониторингов доклад за България, отразява официалната позиция на Еврокомисията. Това заявиха днес от Брюксел, след като премиерът Бойко Борисов поиска от там да кажат в какво обвиняват избраната за конституционен съдия Венета Марковска.

В интервю за в. "Стандарт", на въпрос как ще коментира заплахите за извънреден нов доклад за съдебната реформа в България, министър-председателят отговори: "Първо, това е работа на парламента. Второ, искам да получа информация от ЕК в какво официално комисията обвинява г-жа Венета Марковска. Аз отговарям за кандидата на ГЕРБ - за Наско Анастасов (депутатът Анастас Анастасов също бе избран за член на КС - б.р.), който е безупречен човек. Другият кандидат е на независимите депутати. Доколкото ми е известно и г-жа Марковска усилено обяснява, че това, в което я обвиняват, не е вярно. Но трябва да имаме официална информация от ЕК".

Това беше първият и единствен коментар на Борисов по темата засега.

По-късно днес на пресконференция в Брюксел говорителката на председателя на ЕК Жозе Барозу Пия Хансен отрече колегата й Оливие Байи да е временен говорител или да е изразявал лично мнение, предаде БНР. Хансен уточни, че Байи е обърнал внимание, че е възможно да има допълнителен доклад, без да предопределя по никакъв начин дали това ще стане.

Говорителят на комисията Марк Грей пък подчерта пред националното радио, че извънреден доклад засега не е планиран, но такава възможност винаги съществува, в зависимост от ситуацията в България.
"ЕК показа своята загриженост от това, че има твърдения за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу един от кандидатите за КС. Ние няма да навлизаме в коментари за качествата на въпросната личност, сега от българските власти зависи да решат как ще продължат напред по този случай.

След острата критика на Оливие Байи, че Марковска бе избрана от парламентарната квота, без да бъдат проверени сигналите срещу нея, миналата седмица тя беше изслушана от правната комисия. Съдийката представи няколко документа, с които доказа, че срещу нея няма сигнали, проверки и установени нарушения в системата. Това беше достатъчно от ГЕРБ да изпратят писмо до председателя на ЕК Жозе Барозу, в което се заявява, че Марковска е "безукорна".
По конкретните обвинения обаче тя даде противоречиви обяснения, за някои от които бе опровергана дори от зам.-вътрешния министър Веселин Вучков.
След като съдийката отрече да се е срещала с него и бившия вече зам.-министър Павлин Димитров заради своя близък Георги Георгиев, Вучков разказа пред медии за срещата, макар да отбелязва, че Марковска не е оказвала натиск върху тях какво да направят в случая.

Съдийката обаче отрече срещата да е била по този повод, а заради изгубената й лична карта, която била намерена в колата на Георгиев след въпросния инцидент. "Аз обясних, че наистина съм я изтървала на среща с общи познати и моята лична карта беше задържана в МВР. Трябваше да си поискам картата", каза тя.

Междувременно вестник "Капитал" публикува разследване, с което опроверга още едно от твърденията на Марковска - че не е придобивала общи имоти с адвокат Румен Еленски. Справка в имотния регистър показала, че през 2002 г., когато е зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС), тя, Еленски и бившият член на Висшия съдебен съвет от квотата на ДПС Анита Михайлова придобиват срещу 3200 лв. 2.5 декара до шабленското село Езерец.
Марковска първоначално отричаше адвокат Еленски да се е явявал по нейни дела, но журналисти установиха, че и това не е вярно.

"Атаката срещу съдия Венета Марковска е по елементарната ченгеджийска схема, това показва, че няма принципна атака, дори политическа, а има интереси. И трябва да се разбере кой стои зад тези интереси", коментира тази сутрин лидерът на РЗС Яне Янев пред Нова телевизия.
Според него има скрита схема между Иван Костов и Меглена Кунева да се атакува Марковска на всяка цена, за да се злепостави България и да се предизвика нов доклад от Брюксел.
"Г-н Костов и г-жа Кунева загубиха позиции в съдебната власт и сега зад завесите се опитват да режисират процесите и да си служат с обикновени компромати. Професионална биография на Марковска е безупречна. По нито едно дело няма дори намек за корупция или за професионално несправяне", каза още Янев.
http://dnes.dir.bg

Скандалът "Марковска" - онагледяване на лъжите

Премиерът призова Еврокомисията да каже официално в какво обвинява Марковска

Венета Марковска и адвокат Румен Еленски пазарували заедно имоти по Черноморието
 


Сходни връзки

Борисов: ЕК да каже в какво обвинява Марковска. Брюксел потвърди за доклада | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди