изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:01 EEST
Прощаваме се с патриарх Максим на Архангеловден    
ОбществоПоклонението пред тленните останки на патриарх Максим ще е на 8 ноември - Архангеловден. Според неофициална информация погребението ще бъде на следващия ден, петък. Вероятно за тези дни ще бъде обявен национален траур, коментират източници от Министерски съвет. В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" вече са започнали приготовленията по церемонията за сбогуване с Негово светейшество.

Малко след 14,30 часа започна заседанието на Светия Синод, на което се очаква да бъде отворено завещанието на Максим. Остава отворен въпросът дали днес или утре тленните останки на патриарха ще бъдат внесени в параклиса на Синодалната палата. В официалното фоайе там от сутринта е положен негов портрет и възпоменателна книга. Първи с него се сбогуваха част от митрополитите, които вече са в сградата - Калиник Врачанки, Гавраил Ловчански, Дометиан Видински, Николай Пловдивски и Йоаникий Сливенски.

"Българската православна църква загуби своя достоен първойерарх, който остави светла диря в неговото патриаршеско служение", каза на влизане в Синодалната палата дядо Дометиан. Своето голямо прискърбие от загубата на патриарха изрази и дядо Николай. Висшите духовници очакват завещанието на патриарха, в което вероятно ще бъде посочено мястото, където е пожелал да бъде погребан. Последната воля на дядо Максим ще бъде изчетена пред всички митрополити по време на заседанието на Светия Синод.

В Синодалната палата пристигна директорът на Дирекция "Вероизповедание" Емил Велинов, който изрази воля да помогне от името на държавата "с каквото е необходимо". Не е ясно колко дневен ще бъде траурът заради кончината на патриарха. Все още в София не са забелязани Кирил Варненски, дядо Неофит от Русе, митрополит Григорий от Велико Търново, Старозагорският Галактион. Силистренският митрополит Амвросий също не е в сградата на Синодалната палата като това се обяснява с разстоянията, които трябва да пропътуват духовниците.

Знае се, че неврокопският митрополит Натанаил няма да присъства днес, тъй като е в чужбина по здравословни проблеми. Обяснимо ще е и отсъствието на американския митрополит Йосиф, както и на Симеон от Европа. Но необходимият кворум за съвещанието ще се реши с духовниците, които са в страната. Представители на католическата и руската църква вече изразиха съболезнования. Камбаните на катедралата "Александър Невски" продължават да бият през целия ден траурно./ http://www.blitz.bg/

ПОЧИНА  ПАТРИАРХ МАКСИМ
 


Сходни връзки

Прощаваме се с патриарх Максим на Архангеловден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди