изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:15 EEST
Барак Обама е преизбран за президент на САЩ    
По света Президентът демократ Барак Обама е преизбран за втори мандат, а съперникът му републиканец Мит Ромни губи изборите, гласят прогнозните резултати на американските телевизии, цитирани от Ройтерс. Обама печели 275 гласа от общо 538-те в избирателната колегия, а Мит Ромни - 206, сочат прогнозните резултати, цитирани от Ройтерс. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа в колегията.

Мит Ромни съобщи, че е поздравил Барак Обама за преизбирането му за президент на САЩ. Ромни пожела успех на Обама и на семейството му. „Изправени сме пред времена на огромни предизвикателства. Желая на президента успех”, каза Ромни.

Обама победи Ромни в редица решаващи щати - Охайо, Уисконсин, Айова, Пенсилвания и Ню Хемпшър - въпреки слабото икономическо възстановяване и високата безработица.

Барак Обама печели изборите в щата Колорадо и Вирджиния, предадоха световните агенции, като се позовават на прогнозни резултати, обявени от телевизия Фокс нюз.

Резултатите от тези два щата бяха обявени малко след като практически всички телевизии в САЩ обявиха, че той е спечелил над 270 гласа в Избирателната колегия, което му гарантира победа, посочва ДПА.

По последни данни, обявени от мозъчния тръст "Риъл клийр полиси", Обама води със спечелени 290 гласа в избирателната колегия срещу 203, спечелени от Мит Ромни. Освен в Охайо, Айова и Колорадо сегашният президент печели в такива спорни щати като Пенсилвания, Мичигън, Уисконсин и Ню Хемпшир.

Най-малко 120 милиона американци се очакваше да гласуват в президентските избори.

Обама поема втория президентски мандат с тежката задача да преодолее годишния бюджетен дефицит от 1 трилион долара и да намали държавния дълг от 16 трилиона долара, да реформира скъпоструващите социални програми и да работи с Конгреса, в който се запазва съотношението на силите - мнозинство на републиканците в Камарата на представителите и мнозинство на демократите в Сената, посочва Ройтерс.

"Всичко това стана благодарение на вас. Благодаря. Още четири години”", писа Барак Обама в Twitter след обявяването на изборната му победа, обръщайки се към хората, които са гласували за него, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Очертава се победа за действащия президент Барак Обама, прогнозира малко по-рано за БНР Асен Асенов - заместник-директор на Центъра за преподаване, изследване и обучение към Американския университет във Вашингтон. Шансовете на Мит Ромни продължават да намаляват. Той би могъл да победи, само ако спечели едновременно Флорида и Охайо. Нещата обаче отиват в посока чувствителна преднина за Барак Обама, каза Асенов. Двегодишната политическа драма (преди вчерашните президентски и парламентарни избори) струваше над 6 милиарда долара.

http://www.dnes.bg
 


Сходни връзки

Барак Обама е преизбран за президент на САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди