изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:29 EET
Американци легализираха марихуаната и гей браковете на референдуми    
По света Привържениците на легализирането на марихуаната, на гей браковете и на държавното финансиране за абортите печелят на референдуми в редица щати. САЩ имат първа сенаторка, признала открито хомосексуалната си ориентация.С президентските и парламентарните избори в САЩ американските избиратели имаха възможност да гласуват и на 172-та референдума в 27 щата по местни въпроси, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Щатите Колорадо и Вашингтон бяха първите в страната, които легализираха използването на марихуана за немедицински цели. 54 процента и 55 процента от избирателите в двата щата подкрепиха идеята.
Това значи, че потребителите над 21 години ще имат възможността да купуват марихуана от лицензирани от щатските власти магазини, които ще плащат данъци.

Очаква се постъпленията от тези данъци да възлязат на милиони долари, посочва ДПА.
Щатът Орегон се обяви против подобна мярка. Много американски щати засега разрешават използването на канабис за медицински цели, припомня Франс прес.
В щатите Арканзас и Монтана гласуваха именно за разрешаване на марихуаната за медицински цели. Първият щат отхвърли идеята, а вторият я прие.

Привържениците на хомосексуалните бракове гласуваха в четири щата за тяхното разрешаване или забрана. Резултатът беше, че три от тези щати - Мейн, Вашингтон и Мериленд стават първите, които разрешават еднополовите бракове чрез общонароден вот.
В Минесота въпросът беше дали щатът ще се присъедини към другите 30, които са включили забрана на еднополовите бракове в конституцията си, посочва Асошиейтед прес.
Избирателите се обявиха против вписването на забраната в конституцията на щата.

Досега в САЩ еднополовите бракове са разрешени в 6 щата и във федералния окръг Вашингтон.

Междувременно след изборите в САЩ имат вече своята първа сенаторка, признала открито хомосексуалната си ориентация, предаде Франс прес.
Това е петдесетгодишната Тами Болдуин, спечелила изборите за сенатор в щата Уисконсин.
Преди това Болдуин беше депутат в Камарата на представителите. Там тя беше първият открито признал хомосексуалната си ориентация депутат.
Болдуин е силно ангажирана с проблемите на Близкия изток.

В Калифорния избирателите гласуваха дали да бъде отменено смъртното наказание. Засега резултатите не са ясни, но ако идеята бъде подкрепена, то на 720 осъдени на смърт присъдите ще бъдат променени на доживотни, съобщи Асошиейтед прес.
17 американски щата вече са се отказали от смъртното наказание, но в повечето от тят това стана по законодателен път.
Само в Орегон през 1964 г. избирателите решиха на референдум да отменят смъртното наказание.

Избирателите на Калифорния гласуваха и за временно увеличаване на данъците, за да се разреши проблемът с щатския бюджетен дефицит. Засега и в двата референдума са преброени само 20 процента от бюлетините.

Във Флорида 55 процента от избирателите се обявиха срещу забрана за използване на държавни средства за финансиране на аборти. Консервативното предложение за подобна забрана разрешаваше държавното финансиране само в случаи на изнасилвания, кръвосмешение или опасност за живота на майката.

Президентът Барак Обама подкрепя правото на аборт.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Американци легализираха марихуаната и гей браковете на референдуми | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди