изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-07 @ 07:45 EEST
Красивите са посредствени    
Любопитно   Нов научен труд, наречен "Мис Привлекателност - имат ли красивите хора също толкова красив характер и ценности?" и публикуван в изданието Psychological Science твърди, че красотата и характерът са много по-взаимно изключващи се, отколкото сме смятали преди.

 

Изследователите Лихи Сегал-Каспи и Соня Рокас от Open University, Великобритания и Лилак Сагив от Израелския университет в Йерусалим изследват дали фразата "всичко красиво е добро" важи и в действителността.

Хипотезата на учените е, че една красива жена би била възприемана и като по- "приятна, екстровертна, добросъвестна, отворена към нови изживявания и емоционално стабилна".

До известна степен това се оказва истина 

Ала когато същите тези красиви жени били помолени да попълнят тестове за самооценка, изследващи споменатите личностни характеристики, изследователите открили, че най-красивите жени също са и тези "с най-голяма склонност да подкрепят ценности, свръзани с конформизъм, подчинение на социалните очаквания и самоизтъкване".

Преведено на разбираем език това откритие означава: колкото по-красив според общоприетите стандарти е човек, толкова е по-голяма вероятността той да бъде посредствен и обикновен. 
Като цяло, учените обясняват това явление с разделение на възприятията, което ще рече, че често хората погрешно приписват положителни характеристики на индивиди, които изглеждат по-привлекателни и красиви.

Красотата носи със себе си стремеж да се вписваш в очакванията на другите

Изследването е било проведено сред 118 студенти, които се разпределят в две групи, изпълнявайки ролите на "съдии" и "мишени". Учените са формулирали разлика между прояви на характера и ценности, като действително се оказва, че първите се асоциират много по-силно с красивия външен вид.

Съдиите в изследването са асоциирали с красотата едва една от цели 10 предварително зададени ценностни схеми. "Респондентите смятат, че привлекателните жени са по-склонни да ценят постиженията от по-невзрачните дами", гласи един от изводите в изследването.

Въпреки това, безспорно най-интересната част от изследването е тази, в която "мишените" сами описват личните си характеристики и ценности. 

Присъщият на красотата конформизъм и идолопоклонничеството пред формата

Daily Telegraph коментира констатациите от това проучване със статия, озаглавена: "Защо красотата рядко си струва," в която авторът Стефън Бейли твърди, че "красотата е конформистка конспирация. Сред конспираторите са модната, козметичната и филмовата индустрии, които едногласово напяват едно и също безмозъчно идолопоклонничество към абстрактната форма.

Конспираторите твърдят, че мъжете и жените в днешно време трябва да бъдат гладки, без гънки и мазнини, с красив тен и с изключение на главата, веждите и миглите - напълно обезкосмени. Или с други думи - безупречно еднообразни".

Безспорно е лесно да мразим всички повърхностни неща и да сочим обвинително обществото, което е създало това дълбоко вкоренено предубеждение срещу грозотата. 

Разбира се, това проучване едва ли ще промени особено възприятията на хората

Междувременно обаче, може би е редно да се обърнем към част от въпросите, които останаха без отговор след това изследване: Дали привлекателните хора усещат себе си по този начин вътрешно, или това е под въздействието на външната среда? Когато хората предприемат стъпки към промяна на външния си вид, това отразява ли се на техните личностни характеристики и ценности?  http://www.webcafe.bg

 


Сходни връзки

Красивите са посредствени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди