изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:36 EEST
УНИКАЛЕН ДРЕВЕН КАМЪК ОТКРИХА ДОБРИЧЛИИ    
ИсторияУникален камък, който все още не е датиран, откри добричлията Деньо Павлов. „Намерихме камъка в гора, докато бяхме на излет”, сподели той пред НДТ. Находката е с правоъгълна форма и размери 1,10 на 0,4 метра. На едната страна е издълбан кон, на другата – птица, на третата има текст, който наподобява руни, а на четвъртата – линии, приличащи на карта, разказа Д. Павлов. Той добави, че на върха на камъка от едната страна има отново издълбана птица. От другата страна е видно, че е имало рисунка, но тя е счупена и не може да се прецени добре какво точно изобразява. 
PN 373-12PN 372-12PN 371-12PN 369-12PN 370-12

Древният, както по всичко личи, камък е открит сред куп други камъни. Тежи около 200 килограма. Сега Деньо Павлов търси съдействието на музейни специалисти, за да се датират надписите,съответно и находката.

„Добруджанският край е люлка на цивилизацията на Европа и неслучайно първото обработено злато е намерено в този район, посочи откривателят на ценната находка. Той е обезпокоен от данни, с които неотдавна се е запознал на конференция в София, според които от страната ни всяка година се изнасят незаконно исторически и археологически ценности на стойност над 3 милиарда евро. И това става, по думите на Д. Павлов, по изключително организирани канали от най-високо ниво до работниците с кирките, които са на най-ниското ниво.

„Ако след 1989 година България беше намерила лостове да открие археологическите ценностите и да ги разработи, щяхме да сме сред най-атрактивните за туристи държави, тъй като тук се намират едни от най-уникалните неща за историята на човечеството. Вместо това, сега те се изнасят, без да се казва дори, че са от България”, твърди добричлията.

След "гостуването" си в НДТ, находката вече е предадена на Регионалния исторически музей в Добрич.

НДТ

 


Сходни връзки

УНИКАЛЕН ДРЕВЕН КАМЪК ОТКРИХА ДОБРИЧЛИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди