изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:33 EEST
Окръжен съд – Добрич, разглежда въззивно дело за тротоарна площ на „Двореца”    
Ред и сигурност            Окръжен съд – Добрич, даде ход на въззивното дело, образувано по жалба на Държавен културен институт „Културен център – Двореца” – гр. Балчик, срещу решение на Районен съд – Балчик, по спор за права върху открита тротоарна площ.

            С акта си от 21.06.2012 г. първоинстанционният съд е осъдил ЕТ „Косжек – К. К.” да освободи и предаде на Софийския университет „Св. Климент Охридски” при участието на третите лица помагачи ДКИ „Културен център – Двореца”, чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството, чрез Областния управител на Област с административен център Добрич, държането върху 20 кв. м открита тротоарна площ, находяща се по източния тротоар на ул. „Акад. Даки Йорданов”.

            Районен съд – Балчик, е установил, че едноличният търговец държи имота по договор за наем от 07.07.2006 г., сключен с ДКИ „КЦ Двореца” за срок от 3 години и продължен с анекс от 18.12.2009 г. С него било уговорено, че „срокът, за който се предоставя обектът се променя до въвеждане във владение на спечелилия участник от проведен търг за отдаване под наем на тротоарната площ”. 

            С решение на Министерски съвет от 07.04.2011 г. на СУ „Св. Климент Охридски” е предоставен за управление имот с площ 183 488 кв. м., като е поставено условие имотът да се ползва за организиране на учебна дейност, да не се извършват строителни дейности, да не се отдава под наем, както и да не се сключват договори за съвместна дейност. На 06.12.2012 г. той е връчил на частната фирма нотариална покана в едномесечен срок от получаването й да освободи заеманите площи и да ги предаде на негов представител.

            Районен съд – Балчик, е намерил, че с анекса от 18.12.2009 г. контрактът за наем между ДКИ „КЦ – Двореца” и ЕТ „Косжек – К. К.” е договор за наем без определен срок. Първоинстанционният съд е приел, че в този случай по Закона за задълженията и договорите всяка от страните може да се откаже от контракта, като предизвести другата един месец по-рано и наемателят е длъжен да освободи наетото помещение. „С получаването на поканата е било налице волеизявление на новия приобретател за прекратяването на наемния договор и предизвестие за  това. След прекратяване на наемния договор наемателят дължи връщането на наетата площ, и затова следва да бъде осъден да я предаде.”

            ДКИ „КЦ – Двореца” и ЕТ „Косжек – К. К.” оспорват това решение. ДКИ „КЦ – Двореца” иска въззивният съд да го обезсили, а делото да бъде прекратено. Иска се също делото да бъде върнато за ново разглеждане от първоинстанционния съд. На трето място се моли, решението да бъде отменено като неправилно, а претенцията на СУ „Св. Климент Охридски” – отхвърлена. Във въззивната жалба ДКИ „КЦ – Двореца” претендира, че висшето училище има право да управлява земята, но не и сградите.

            Едноличният търговец също намира решението за неправилно и посочва, че ищецът не разполагал с право като наемодател и като собственик на имота.

            От Софийския университет искат въззивният съд да потвърди решението. 

Днес Окръжен съд – Добрич, допусна съдебно техническа експертиза, която да изясни характера и законността на постройката върху спорната площ. Делото ще продължи на 05.12.2012 г.

07.11.2012 г.                                 Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, разглежда въззивно дело за тротоарна площ на „Двореца” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди