изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:54 EEST
Китайският президент: Корупцията може да е фатална за партията и за държавата    
Китай Ендемичната корупция, която разяжда китайското общество, може да е фатална за управляващата комунистическа партия и за държавата, предупреди президентът Ху Цзинтао, цитиран от световните агенции, на които се позова БТА.

В реч, с която открити ключовият 18-и конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) Ху подчерта, че "корупцията може да предизвика рухването на партията и на държавата". Той призова ККП да не позволи на никой китайски лидер да злоупотреби с властта, с която разполага.

"Трябва да гарантираме всички да бъдат равни пред закона", прикани Ху Цзинтао.

Китайският президент отправи това предупреждение, след като страната бе разтърсена тази година от няколко крупни политико-финансови скандали, в които бяха замесени ръководители на най-високо равнище, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
Общественото внимание бе привлечено особено много от случая с члена на Политбюро на ККП Бо Силай, който бе изключен от партията и ще бъде съден.

В последната си голяма реч Ху Цзинтао, който се очаква да отстъпи ръководните постове в комунистическата партия и държавата на вицепрезидента Си Цзинпин, обобщи, че Китай ще продължи постепенното реформиране на своята политическа система по време на следвания курс на "социалистическа модернизация", но няма да следва западния политически модел. Трябва да се учим от политическия и културния опит на други страни, но не бива никога да копираме модела на западните политически системи, призова той.

В коментарна статия, публикувана преди конгреса в партийния официоз "Пийпълс дейли", Ху Цзинтао писа, че "социалните смутове, причинени от "шоковата терапия" в Русия, "радикалната реформа" в Латинска Америка или определени африкански страни, копиращи политическата система на САЩ, доказват че раболепното подражаване на западната демокрация ще доведе до бъркотия", посочва ДПА.
Агенцията отбелязва, че предстоящата смяна на партийното ръководство е провокирала призиви от страна на продемократични активисти и партийни членове за разширяване и ускоряване на политическите реформи в Китай, но речта на президента изглежда е загатнала, че тази възможност е изключена.

Ху Цзинтао даде да се разбере, че през следващото десетилетие Китай ще се съсредоточи върху ребалансирането на своята икономика.
В отговор на икономическите промени в национален и международен план е необходимо да ускорим изграждането на един модел, основан но по-добро качество и по-ефективен труд, призова той. Ху Цзинтао отбеляза, че устойчивото развитие, използването на научния потенциал и иновациите ще бъдат приоритет за дълъг период от време.

Втората икономика в света остава прекалено зависима от инвестициите и износа за сметка на вътрешното потребление, отбелязва АФП.

Китайският президент призова още за превръщането на страната в морска сила.
Китай трябва да "защитава решително своите морски права и интереси", подчерта той. Китайският лидер отправи този призив на фона на споровете за острови, които страната води със свои съседи, включително с Япония в Източнокитайско море. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Китайският президент: Корупцията може да е фатална за партията и за държавата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди