изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:50 EEST
Откриха истинско златно съкровище в Свещарската могила    
ИсторияВчера следобед беше изровено дървено сандъче с много златни накити и желязна юзда. Любопитната находка била скрита в Омуртаговата могила, популярна още и като Свещарска могила. Новината съобщи д-р Диана Гергова от Археологическия институт с музей при БАН пред агенция “Фокус”.

Историчката разкри подробности за уникалната находка. Колегите й ссе натъкнали на красиви златни накити и апликация към конска сбруя от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр, според специалистката.

„Когато завършим проучването, ще можем да дадем още по-точна дата. Това е времето на апогея на Гетската държава и може да се предположи, че най-голямата, Омуртаговата могила на царския некропол на гетите, така или иначе ще ни даде интересни резултати, когато имаме средства да я проучваме. Това се случи със спонсорство, за съжаление, не със средства на държавата”.

Д-р Гергова сподели, че резервата Сборяново е един център от световно значение и знаков паметник за българската археология и история. Историците смятат, че там може да е погребан Омуртаг.
http://www.razkritia.com

Изровиха златно съкровище край Свещари


Ковчеже, пълно със злато, изровиха археолози край Свещари. Сандъчето е пълно с уникални накити от епохата на тракийското племе гети. Находката бе открита под Омуртаговата могила в резервата Сборяново от екипа на археоложката Диана Гергова в късния следобед в сряда.

„В процес на проучване сме в момента. Работим на фарове, защото утре времето ще се развали. Мястото на намирането на находката е много необичайно и бързаме да се справим преди да е заваляло", обясни археологът д-р Гергова.

Находката е изключителна - от прекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме. Тя е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр, обясни тя.

„Това е времето на апогея на Гетската държава и може да се предположи, че най-голямата, Омуртаговата могила на царския некропол на гетите, така или иначе ще ни даде интересни резултати, когато имаме средства да я проучваме. Това се случи със спонсорство, за съжаление, не със средства на държавата", уточни д-р Гергова.

„Много се радвам, че показахме отново колко е голямо значението на резервата Сборяново, за който отдавна държавата не отделя никакви средства. Това е един център от световно значение във всяко едно отношение. Радвам се, че това се случи точно тази вечер, тази нощ. Сега ще работим през цялата нощ за почистване на находката, защото тя е с много дребни златни предмети", каза още археологът, предава „Фокус”.

Голямата Свещарска могила е знаков паметник за българската археология и история, тъй като се смята, че там може да е погребан Омуртаг.
Няколко пъти на могилата е правено геофизично проучване и вече има обективна картина. През лятото на 2009 г. екипът на д-р Гергова откри монументална, но разрушена тракийска гробница в южната периферия, в центъра има по-малка могила, а в нея - друга структура, може би по-ранен гроб или култово съоръжение.

В съседна по-малка могила археоложката разкри тогава богато тракийско погребение от края на IV-началото на III в.пр.Хр. Сред гробните дарове на мъртвия има амфори, гръцка керамика и метални предмети.    http://frognews.bg

Археолози намериха златно съкровище в Омуртаговата могила


Дървено сандъче с много златни накити и желязна юзда бяха намерени тази вечер в Омуртаговата могила, позната още и като Свещарска могила. Това съобщи д-р Диана Гергова от Археологическия институт с музей при БАН пред агенция "Фокус".

„В процес на проучване сме в момента. Работим на фарове, защото утре времето ще се развали. Мястото на намирането на находката е много необичайно и бързаме да се справим преди да е заваляло", обясни археологът д-р Гергова.

Находката е изключителна - от прекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме. Тя е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр, обясни тя.

„Когато завършим проучването, ще можем да дадем още по-точна дата. Това е времето на апогея на Гетската държава и може да се предположи, че най-голямата, Омуртаговата могила на царския некропол на гетите, така или иначе ще ни даде интересни резултати, когато имаме средства да я проучваме. Това се случи със спонсорство, за съжаление, не със средства на държавата", уточни д-р Гергова.

„Много се радвам, че показахме отново колко е голямо значението на резервата Сборяново, за който отдавна държавата не отделя никакви средства. Това е един център от световно значение във всяко едно отношение. Радвам се, че това се случи точно тази вечер, тази нощ. Сега ще работим през цялата нощ за почистване на находката, защото тя е с много дребни златни предмети", каза още археологът.

Голямата Свещарска могила е знаков паметник за българската археология и история, тъй като се смята, че там може да е погребан Омуртаг.

Няколко пъти на могилата е правено геофизично проучване и вече има обективна картина. През лятото на 2009 г. екипът на д-р Гергова откри монументална, но разрушена тракийска гробница в южната периферия, в центъра има по-малка могила, а в нея - друга структура, може би по-ранен гроб или култово съоръжение. В съседна по-малка могила археоложката разкри тогава богато тракийско погребение от края на IV-началото на III в.пр.Хр. Сред гробните дарове на мъртвия има амфори, гръцка керамика и метални предмети.  http://www.trud.bg


 


Сходни връзки

Откриха истинско златно съкровище в Свещарската могила | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди