изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:31 EEST
Днес е ден на национален траур заради кончината на патриарх Максим    
Общество Днес е ден за национален траур, както реши Министерският съвет, заради кончината на българския патриарх Максим. Погребението му ще бъде от 15.30 ч. в църквата на Троянския манастир. Негово светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години - от 4 юли 1971 г.






От 9.00 ч. днес в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 ч. ще бъде опелото на патриарх Максим. На тези траурни служби ще присъства Вселенският патриарх Вартоломей Първи, очаква се да дойдат също сръбският патриарх Ириней, атинският архиепископ Йероним и други представители на поместните православни църкви.

Пловдивският митрополит Николай, който временно бе определен и за митрополит на Софийската епархия, увери, че "всеки българин, който пожелае да се сбогува с Негово светейшество, ще бъде допуснат до патриаршеския катедрален храм "Свети Александър Невски".
БНР обаче съобщи, че достъпът ще е редуциран - само по 10 души наведнъж.

Литургията и опелото в храма ще са от 9.00 до 12.30 ч., когато се очаква кортежът с тялото на патриарх Максим да тръгне за Троянския манастир. Погребението ще започне там от 15.30 ч.

Погребението

По изискване на Светия синод ще бъде осигурен достъп на гражданите до църквата в Троянския манастир в село Орешак, където ще могат да се поклонят пред тялото на българския патриарх Максим. Това заяви за БТА кметът на община Троян Донка Михайлова.
Осигурено е транзитно трасе за преминаване на кортежа с тялото на патриарх Максим до манастира, като за пътуващите за село Черни Осъм има алтернативен маршрут.

Гробът, където ще бъде положено тялото на патриарх Максим се намира зад
чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в самата църква на Троянския манастир. Всяка година на 15 август - храмовия празник на манастира, патриарх Максим водеше литийното шествие с тази икона.

Кратка биография на патриарха


Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.
На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.

Сбогуване с патриарх Максим - снимки

http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Днес е ден на национален траур заради кончината на патриарх Максим | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди