изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:13 EEST
Полезна ли е бялата рафинирана захар    
Китай Дали е полезна захарта за организма?Ако говорим за тази, която се съдържа в меда, плодовете и др. продукти на природата, то със сигурност отговорът ще е положителен.Но ако говорим за бялата захар, която е получена след процес на обработка, то за съжаление отговорът ще е отрицателен.

Основа за производството на бялата захар, която се продава в магазините, са захарната тръстика, цвеклото царевицата и др..При обработката им, те преминават през множество сложни процеси на кипене.В получения от тях захарен сироп са открити около 200 химически вещества и над 50 биологически активни комплекса. Цялото това съкровище, което е необходимо на човешкия организъм, се изчиства от сиропа, в процеса на технологичната му преработка и на практика остава почти само лабораторно чиста захароза.В резултат според учените, откриването на начина за изчистването на сока на захарната тръстика до бяла захар е нещото, което е предизвикало най-много болести в света.В процеса на получаване на бялата захар се унищожават органичните киселини, протеините, азотните елементи, мазнините, ензимите и витамините, но за тяхна сметка се добавят солна, сярна и фосфорна киселини и др. чужди вещества.

Медът, сушените и пресни плодове, захарната тръстика и др. са единствените натурални източници за необходимата на организма захар.Докато бялата и вече обработена захар представлява концентриран, денатуриран и „замърсен" заместител, произведен в повечето случаи от захарна тръстика, загубил в процеса на топлинна обработка повечето от природните и ценни съставки.

Според учените захарта вреди на здравето и най-добрият и заместител ни е предоставен от природата в меда, фурмите, смокините, плодовете, зеленчуците и т.н..Те се усвояват лесно от организма, докато бялата захар потиска апетита, дразни стомаха, предизвиква образуването на киселини, води до лошо храносмилане, появата на диабет и др..Рафинираната захар може да раздразни не само стомашно-чревния тракт, но и кожата.Факт е, че хората, които работят със захар, често страдат от кожни обриви.

Откривателят на инсулина д-р Бантинг, отбелязал, че в САЩ болните от диабет са се увеличили пропорционално с увеличаването на потреблението на захар от населението.Той дава за пример броя на диабетиците сред богаташите в Панама, които употребяват огромни количества захар и дори готвят храната си на основата на захарен сироп.Нивото на заболелите от диабет сред тази класа било много високо.Още по поразителен е примерът с Индия, където сред бедните болни от диабет се срещат много рядко, докато сред богатите, които ядат захар в изобилие, диабетиците са 40%.

За това, че захарта е фактор, причинител на диабет, свидетелства и това, че по време на втората световна война в САЩ диабетът не е бил толкова разпространен.Това може да се обясни с факта, че тогава потреблението на захар рязко намаляло.Според други лекари ескимосите, докато се хранели с месо и продукти от природата, нямали проблеми нито със стомаха, нито със зъбите.Но с появата на изкуствената захар и нишестето, тези болести се превърнали в често явление.

В меда например са открити над 300 вещества, които влияят благоприятно на обмяната на веществата в организма.Освен фруктоза, глюкоза, минерални вещества и соли на органичните киселини, той съдържа и почти всички известни в природата микроелементи(желязо, фосфор, калций и т.н.), някои витамини, противогъбични, хормонални и др. полезни за организма вещества.Затова лекарите и стоматолозите настоятелно препоръчват на родителите, ако е възможно да заменят захарта и др. промишлено приготвени сладки продукти, с мед.Препоръчителното количество мед за деня за възрастните е 100гр., а за децата 30-50гр.

Как гледа на захарта традиционната китайска медицина?

Вече многократно сме споменавали, че традиционната китайска медицина подхожда от друг ъгъл към човека, но по отношение на захарта, се присъединява към мнението на западните лекари, макар че има малко по-различни доводи за това.

Според ТКМ за рафинираната бяла захар е характерно, че притежава силно охлаждаща енергия.Този вид захар по принцип трудно може да се определи като хранителен продукт, който в повечето случаи е много вреден за здравето, защото понижава защитните сили на организма.Захарта силно изтощава далака и жлъчния мехур.Според ТКМ голяма грешка е да се вярва, че захарта укрепва силите на организма, по скоро е точно обратното.Захарта по природа има свойството да охлажда организма и произвежда влага, която се превръща в слуз.Един от малкото случаи, когато можем да оправдаем употребата й, е при арабите, където климатът е много сух и горещ.Добавена в ментов чай при такива условия, захарта може да се окаже полезна.Но при нормални обстоятелства, най-добре е да намалите максимално ежедневната й употреба.

За да стане това лесно и е болезнено, може да опитате следното:

- Не се отказвайте от сладките неща наведнъж, а постепенно ги намалете от дневното меню, но са сметка на това трябва да ограничите употребата на сол.

- Опитайте се да ядете по-малко месо,особено салами и свинско, защото те са най-солени и най-нездравословни от всички видове меса.

- Яжте повече варени сърнени храни и особено елда.

- Яжте пълнозърнест хляб вместо бял.

Ако се придържате към тези съвети, ще сте в състояние естествено да намалите потребностите на организма от захар.Но разбира се това няма да стане за един ден.Според ТКМ, организмът ни е устроен така, че винаги се стреми да постигне равновесие между Ин и Ян, а когато това не се получава в следствие на неуравновесения начин на хранене и живот, тогава се поражда необходимостта от сладки неща.Ето защо много важен фактор е да въведем ред като цяло в ежедневието си.

Както западната, така и източната медицина, въпреки че се отнася отрицателно към рафинираната захар, това не означава, че отрича всички сладки неща.В разумни количества продукти като меда, сиропа от захарна тръстика и др., които се отнасят към първоелемента Земя и са неутрални по природа, са не само полезни, но и необходими за организма.Ечемиченият малц например, ефикасно укрепва енергията Ци на далака и кръвта, като същевременно стимулира производството на течности в организма.

Едно от най-характерните неща за китайската култура, което намира отражение във философията и медицината е правилото за „златната среда".Така че не можем да твърдим, че една храна е 100% вредна или полезна.Във всичко трябва да изхождаме от спецификата на даден организъм, от средата и климатичните условия, в които живеем и т.н., т.е. когато преценяваме дали е подходящо за нас едно нещо, трябва да подхождаме комплексно.Така ще една и съща храна при едни условия може да е вредна, но при други-да се окаже полезна.

Западните учени също са съгласни с това твърдение.Те са доказали, че ако човек си похапва сладичко, това не означава, че непременно ще надебелее.Излишните килограми зависят от много фактори и преди всичко може би от гена.

Митът, че честите проблеми със зъбите са свързани с употребата на повече захарни изделия, също не истина.Според специалистите, важно е не колко сладко ядете, а колко често го правите.При това не бива да забравяме за хигиената на устната кухина. http://bulgarian.cri.cn

ВЛЕЗТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК-ГРУПА  България - Китай 中国-保加利亚

 


Сходни връзки

Полезна ли е бялата рафинирана захар | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди