изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:22 EEST
Митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква    
Общество Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква.  Това стана на днешното извънредно заседание на Светия Синод, предаде "Фокус". Другият кандидат бе Сливенският митрополит Йоанкий. Заседанието беше ръководено от Великотърновския митрополит Григорий.


Митрополит Кирил ще оглавява висшия клир до избора на нов глава на Българската православна църква през март догодина заради смъртта на патриарх Максим.

Наместник-председателят трябва да подготви провеждането на Църковно-народния събор, който ще посочи новия патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца.

Архиереите вече решиха Николай Пловдивски да бъде временно и Софийски митрополит. Патриарх Максим отговаряше и за Софийската митрополия.

Според църковния устав избираемият Български патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне пет години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Патриарх Максим почина на 6 ноември в болница "Лозенец" в София, където прекара последните си дни. В петък Патриарх Максим (1914 - 2012) беше погребан в Троянския манастир. Стотици миряни се събраха пред Светата обител, за да изпратят в последния му земен път Негово Светейшество. Преди това хиляди се поклониха пред Българския патриарх в катедралния храм "Свети Александър Невски.  http://dnes.dir.bg

Кирил Варненски и Великопреславски

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (светско име Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г. Майката на Кирил е монахиня в Златарския манастир "Св. Петър и Павел", Шуменско. През 1968 г. той постъпва в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". След завършването ѝ през 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската св. Обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на Атинския университет. Монашество приема на 21 юли 1972 г., като духовен старец му става Браницкият епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария , за йеродиакон ръкоположен на 17 декември 1972 г., а за йеромонах - на 14 ноември 1976 г. от духовния си старец.

В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. Митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. Защитава дисертация на тема "Участието на руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през XIX в.", заради което получава научната степен "кандидат на богословските науки", което днес се равнява на "доктор на богословието". До 1 септември 1986 г. е представител на Българската православна църква при Московската и Всерусийска патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. Обител. От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Светия синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет. Автор на единствения в България "Настолен православен календар"(2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009). http://bg.wikipedia.org



 


Сходни връзки

Митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди