изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:52 EEST
ЗАПОЧВАТ РЕМОНТНИТЕ РАБОТИ НА МУЗЕИТЕ ПО ПРОЕКТА ЙОВКОВИЯТ ДОБРИЧ    
Култура

Бронзова фигура на Йовковия герой Люцкан ще посреща посетителите на къщата-музей Йордан Йовков. Избрани са вече изпълнителите на ремонтните и реставрационни дейности по петте обекта на Регионалния исторически музей в Добрич.



Общата стойност на проекта е 3 559 908,55 лева, от които близо 2,4 млн. лв. са за строително-ремонтни работи.

Проектът цели превръщане на Добрич в съвременна туристическа дестинация чрез развитие на конкурентоспособни туристически атракции, разнообразяване и подобряване на съществуващите, реставравриране и консервиране на културните паметници, привличане на значителен брой туристи чрез социализация на културно-историческите обекти, осъвременяване на техниките за интерпретация и анимация, маркетинг и реклама на туристическия продукт. В рамките на проекта се създава интегриран туристически продукт с обособяване на нов тематичен маршрут, включващ основните културно-исторически атракции на територията на община град Добрич. Той ще бъде допълнен от следващия проект, който община Добрич ще реализира с други общини от областта, „Пъстрото лице на Добруджа”,подчерта зам.-кметът Надежда Петкова.

Кметът Детелина Николова посочи,че по проекта „Йовковият Добрич” ще бъдат реставрирани, консервирани, реконструирани и ремонтирани къщата-музей "Йордан Йовков", Етнографската къща, дом-паметник "Йордан Йовков", Музеят по нова и най-нова история и сградата на музея в АЕМО „Старият Добрич”. Първите два обекта ще се ремонтират от консорциум „Добруджа рест” ДЗЗД, третият обект е спечелен от „Пътстрой”-Варна, а последните два – от „Холдинг Пътища ПСП” ДЗЗД.

Една от атракциите ще бъде фигурата на Йонковия герой Люцкан, която ще бъде монтирана пред къщата-музей "Йордан Йовков". Фигурата ще е от бронз и ще бъде изработена от скулптора Любомир Добрев, автор и на пластиката на Св. Георги в началото на градския парк. От бронз ще бъде изработен и барелеф на Певеца на Добруджа.

Къщата-музей, в която Йовков е живял със съпругата си Деспина е паметник на културата с национално значение. Тя ще е и водеща атракция на проекта. Къщата представя архитектурата на традиционното добруджанско жилище от началото на миналия век. За стопиране на разрушителните процеси и създаване на дълготрайни условия за съхраняване на недвижимите културни ценности е необходимо да се извърши навременна основна реставрация и консервация. Един от проблемите на обекта е полуразрушената ограда и нуждата от изграждане на нова по прототип на къщите, строени през 1910-1930 г., за да бъдат опазени къщата и дворът. Предвидените мероприятия за изграждане на калдъръм и озеленителни дейности в двора имат за цел възстановяване на характерния добруджански двор и повишаване атрактивността на обекта.
Специфичното за Регионален исторически музей - Добрич е, че няма основна музейна сграда и неговите експозиции са разположени в много и различни обекти в града. По проекта ще се ремонтира сградата, ще се направи рехабилитация на улицата за достъп както и подход към АЕМО "Старият Добрич", ще се обособят зелени площи и ще се изгради детска площадка
Дом-паметник „Йордан Йовков", е един от стоте национални туристически обекта в страната. Предвидените в обекта интервенции са ремонт на сградата, климатизация и вентилация, ново оборудване , експозиционни модули и техника, ремонт и обновяване на паркинг за туристически автобуси и създаване на рампа и вътрешен асансьор. Те са насочени към съвременно и по-атрактивно представяне на Йовков чрез оборудване и въвеждане на техники и програми за интерпретация и анимация, изграждане на съвременен Туристически информационен център, осигуряване на удобен и безпроблемен достъп на всеки посетител и към подобряване общото състояние на сградата.
Следващият обект, свързан с водещата атракция, е Музеят по нова и най-нова история, която се намира в началото на градски парк „Св. Георги".Проектът предвижда реконструкция на сградата с цел осъвременяване на експозиционните зали и на вътрешните пространства, подобряване на диалога с посетителя чрез въвеждане на електронна и компютърна техника и възстановяване южната фасада на старото градско казино, създаване на достъпна среда, подобряване на вентилацията и климатизацията на сградата, решаване на проблемите с канализацията и ел. инсталацията.
Следващата атракция от интегрирания туристически продукт е Етнографската къща - архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Къщата е построена през 1860 г. в центъра на Добрич и е принадлежала на богат търговец, представител на Друмевия род. В края на 60-те години на миналия век е превърната в музей. През 1970 г. къщата е реставрирана и консервирана основно от екип на НИПК. Тя ще се реставрира, ще се направи художествено осветление, възстановяване на оградата и двора и други ландшафтни дейности. Освен с писаната каручка в двора на къщата, която препраща към Йовковия герой Сали Яшар, в гостната на Етнографска къща ще бъде поставено огледало, където посетителките ще могат да се огледат, за да се види добруджанската хубост, и да си изберат късмет или наричане по подобие на обичая Ладуване, обясни Надежда Иванова. Тя допълни, че проектът е резултат от работата на музейните специалисти, които освен ремонт на остарялата материално-техническа база, са искали да има обща идея, свързана с Йовков, която да обединява всички обекти, включени в проекта. НДТ

 

 

 


Сходни връзки

ЗАПОЧВАТ РЕМОНТНИТЕ РАБОТИ НА МУЗЕИТЕ ПО ПРОЕКТА ЙОВКОВИЯТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди