изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:20 EEST
Борисов помолил Марковска да се оттегли    
Новини Премиерът Бойко Борисов е помолил избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли."Около нея много се говори, има напрежение и в случая най-достойното би било тя сама да не отиде да се закълне. Молбата ми е да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум, да продължи да си бъде съдия", каза министър-председателят след като разгледа златното съкровище, донесено от Свещари в Археологическия музей. "Помолил съм я преди една седмица. Надявам се да го реши”, допълни премиерът.

Скандалите около Марковска започнаха още преди избора й за конституционен съдия, когато председателката на правната комисия в парламента Искра Фидосова отказа да включи в изслушването й въпросите, които бяха поставени в сигнал, изпратен до Народното събрание.

Вчера президентът Росен Плевнелиев коментира в Банско, че се надява решението, което ще вземе Венета Марковска, да бъде в интерес на репутацията на може би най-важната институция в държавата и стожер на демокрацията – Конституционния съд. „Не може в Конституционния съд да бъдат избирани хора, ако има и капчица съмнение за тяхната репутация. Защото те са не просто само членове на Конституционния съд. Те са върховният морален стожер. Символ на справедливостта в една държава. Затова аз казах категорично моето мнение – надявам се най-достойните да попаднат там. В казуса с г-жа Марковска се надявам самата тя да прецени фактите от миналото и да вземе своето решение”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

По-рано днес британският посланик Джонатън Алън определи избора на конституционни съдии като "голям срам."

Новите конституционни съдии трябва да се закълнат на 15 ноември. Преди няколко дни Марковска обяви, че няма да полага клетва, докато прокуратурата не провери обвиненията срещу нея в конфликт на интереси и търговия с влияние. Тя поиска и да се издири авторът на доноса срещу нея, който стигна чак до Брюксел.

И.д. главният прокурор Бойко Найденов пък заяви, че прокуратурата няма да се занимава със случая, но на мястото на съдия Марковска би се оттеглил. Не може държавата да бъде заложник на един човек, каза още Найденов.
http://www.dartsnews.bg

Борисов: Марковска – вън, ако си виновна
БХК: Марковска и Анастасов да си подадат оставките
Борисов: ЕК да каже в какво обвинява Марковска. Брюксел потвърди за доклада
Скандалът "Марковска" - онагледяване на лъжите
Премиерът призова Еврокомисията да каже официално в какво обвинява Марковска
Венета Марковска и адвокат Румен Еленски пазарували заедно имоти по Черноморието
 


Сходни връзки

Борисов помолил Марковска да се оттегли | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди