изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:25 EET
В. СИДЕРОВ: АТАКА Е ОТВОРЕНА ЗА КОАЛИЦИЯ С ПАТРИОТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ    
Интервюта Лидерът на Атака Волен Сидеров посети Добрич. Пред журналисти той изрази становище за референдума, разкола в църквата, икономическия модел на страната и предстоящите избори

- Г-н Сидеров, какъв е поводът за посещението Ви в Добрич?

- Това е новият план на Атака – “Планът Сидеров – новият път за България” и моята последна книга “Основи на българизма”, книга, в която правя един нестандартен критичен поглед на историята за произхода на българите, плюс самата тема за национализма - как самият аз съм стигнал до тези идеи. В нея обяснявам нуждата да знаем корените си, истинската история за произхода на българите, фалшификациите, които са правени през десетилетията и защо трябва да сме националисти. Мисля, че е интересна, необичайна книга и ще е интересна на всички читатели тук,  от Добрич. Срещаме се с актива на Атака от областта, с общинските ръководства. Това е част от една моя обиколка, вече част от областните центрове съм обиколил и преминават при много голям интерес, което на практика опровергава социолозите, че интересът към национализма или към Атака бил под въпрос. Това не е вярно, виждам го с очите си. Идват не само наши активисти, идват граждани, които не са партийци – просто, определено има интерес към дейността на Атака. И ако е имало някакъв кризисен период във връзка с колизии и предателства, това се преодолява вече.

- Кое е новото в "Планът Сидеров"?

- Основното е смяна на икономическия модел на управление на България. Смяната на колониалния модел. Аз го наричам колониален модел, защото на практика в България всичко, което печели, което носи печалба, се намира в ръце на чужди монополисти. Казвал съм го много пъти, това са електроразпределителни дружества, това са минерални ресурси, златодобив, ако щете и новите нефт и газ, които се очертава да се разработват в Черноморския шелф. Всичко това се дава на чужди компании, на концесии. Ние сме против този тип заробваща икономика и измъкване на печалбите, защото точно това са парите, които ни трябват, за да имаме нормален европейски стандарт на живот. Това е в общи линии - смяна на колониален модел, рязко вдигане на доходите, за което говоря от доста време - направил съм и законодателни предложения, промени в Кодекса на труда, които в Комисията бяха посрещнати с пълно въздържание -  от всички членове, начело с председателя, той е от БСП - уж социална партия. Аз предлагам поправка в Кодекса на труда, в която минималното заплащане да бъде съобразено със средното европейско такова. Мисля, че просто не би трябвало да има политик, който да е против нещо такова. Оказа се, че цялата социална комисия на практика е против. Т.е., ние имаме управление на ГЕРБ, което е колониално, което поддържа този модел, което не работи за обществения интерес. Точно затова стана много вредно това управление и трябва да го сменим с патриотично, с национално отговорно управление, което да заложи на първо място интересите на българина и после всички други чужди интереси.

- Какво е становището Ви за разработване на находища за шистов газ в България и по-конкретно - тук, в Добруджа?

- За шистовия газ имаме категорична позиция - “не”. Не трябва да се разработва. Това ще унищожи златната земя на Добруджа. Ние сме първите в парламента, които внесохме мораториума за разработката на шистовия газ. Там ГЕРБ направиха една игра с този мораториум - приеха един друг, редактиран вариант, внесен от техни марионетки, но така или иначе там беше постигнат един успех. Имаше значение гражданското вълнение по казуса. Така че нашата позиция е категорично против добива на шистов газ в България.

- Каква ще бъде стратегията Ви за парламентарните избори?

- Такава, каквато е от създаването на партията. Основните ни принципи не са се променили. 20-те точки, с които учредих партия Атака през 2005 г., не са мръднали и - както виждаме, стават много актуални, например - темата за ислямизацията на България. Тази тема е в все по-остри радикални варианти. Темата за циганската престъпност - тя не само, че не е отшумяла, а става все по-актуална и все по-тревожна. Темата за васалното външно поведение на властта в България става също все по-актуална. Темата за промяна на икономическия модел на ограбване и съсипване на икономиката също продължава да е актуална, така че нашите принципи са същите.

- Самостоятелно ли Атака ще тръгне на избори, или ще се обмислят и други варианти?

- Да, нямаме проблем самостоятелно да влезем в следващия парламент. Това го доказват вече непредубедени социологически изследвания. Ще посоча НЦИОМ например, които ясно дават данни и самостоятелно ние можем да влезем като партия Атака. Въпреки това, аз съм направил един призив и съм така с отворени врати към патриотичните обединения, патриотичните формации, които би трябвало да са единни на тези избори, защото има един стремеж на тези избори да се разбива вота в тази ниша. Това не носи ползи за страната, така че би трябвало да има единство, но то зависи и от другите лидери, имащи се за лидери на разни партии, които се наричат така и всъщност по тяхното поведение ще се разбере кой за какво се бори. Аз говоря за единение на този вот. Този, който отцепва някакви формации и къса от този вот, той всъщност прави услуга на враговете на патриотизма, на България, на тези които искат страната да е на подчинено положение.

- На референдума през януари как ще призовете да се гласува?

- Този референдум силно се обезсмисли от селските хитрости, които ГЕРБ направи, с тази простотия от тяхна страна и на практика - подмяната на вота на подписите на над половин милион българи. Този референдум с общ въпрос за атомната енергетика изобщо, на практика се обезсмисля, защото ние имаме лиценз за площадката Белене, не за Горубляне, не за някъде другаде. Тази площадка трябва да се построи. Това е най-трудното нещо -  да получиш лиценз от Еврокомисията - ние го имаме. И ако ГЕРБ го пропилее, както се вижда, че отиват нещата, то ще бъде национално предателство от страна на ГЕРБ, с цел лични интереси. Защото моето подозрение е, и данните сочат вече, че там се играят игри с чисто далавераджийски посоки и интереси. Освен геополитическия натиск, на който Борисов явно се поддава от страна на Турция и САЩ. Белене трябва да се построи точно на тази площадка, защото след няколко години ще затворим АЕЦ “Козлодуй” и ще трябва да купуваме от Турция ток. Така че по принцип - да, след като все пак има референдум, хората трябва да гласуват за атомната енергетика, но трябва да се борим за отстояване на Белене.

- Ще се разцепи ли българската църква?

- Много се опасявам, че смъртта на Негово светейшество патриарх Максим ще бъде използвана от всякакви елементи, които отдавна ровят в църквата. Това бяха шепа разколници, виждаме, че някои от тях се активизират пак. Има активизиране сред извънцърковните среди, които също си работят по посока цепене на църквата. Надявам се да устоят. Синодът и клирът като цяло, а и съборът, който трябва да се състои, да устоят на това цепене. Надявам се, не - аз призовавам светската власт - тя трябва да се намеси, защото в случая, ако сега се позволи на разкола да завъртят отново игри с регистрация на втори синод на съд в Страсбург и да дискредитират България по този начин, това ще бъде лош удар по църквата. Би трябвало тук правителството с цялата си тежест да се намеси, да за парира тези мераци у разни разколници. За някои това може да прозвучи като месене на държавата в религиозните дела, но не е така. Има правото, правителството може да се произнесе и да изрази позиция, че няма да допусне разкол. Аз призовавам Борисов да го направи, дали ще го направи -  ще следим. По принцип, с кончината на дядо Максим действително обединителната фигура, която той представляваше, се отварят врати за някакви неразбории, дано разумът да надделее. Зависи от всички - от обществото, от медиите. Аз призовавам в момента да не се отправят нападки към отделни епископи, независимо, че могат да се намерят за някои от тях нелицеприятни данни, защото това като цяло е удар върху църквата. Не е моментът сега да критикуваме и да съдим висшия клир, защото после ще бъде използвано за нечисти намерения.

- Какъв е краткият Ви коментар за това, което става в съдебната система?

- Ако говорим за случая със съдия Марковска, там се появиха данни, че тя - ако държи на достойнството си, би трябвало сама да се оттегли. Но няма начин да бъде анулиран нейният избор, така че само от нея зависи. Какво ще направи - не мога да преценя, но ако не се оттегли, това вероятно ще сложи още едно петно върху съдебната система, която е без това не е с много високи позиции. НДТ

 

Използвани са въпроси и на други медии

 


Сходни връзки

В. СИДЕРОВ: АТАКА Е ОТВОРЕНА ЗА КОАЛИЦИЯ С ПАТРИОТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди