изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:06 EEST
ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ОБАЯТЕЛНИЯ ЖЕНСКИ СВЯТ В ТВОРЧЕСТВОТО НА ЙОВКОВ    
КултураС изложба на библиотечни документи под наслов „Обаятелният  женски свят в Йовковото творчество” регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва 132 години от рождението на големия български писател Йордан Йовков.

Експозицията съдържа документи от фонда на сектор „Краезнание” на библиотеката – книги, периодични издания, различни по вид документи, обособени в сбирка „Йордан Йовков” ” – плакет, юбилейни марки, пликове и значки, покани и др. Представено е голяма част от литературното наследство на писателя, което се съхранява в библиотеката – томовете на книгоиздателство „Хемус”, София – от 20–те и 30–те години на миналия век,  Събрани съчинения в 7 тома /издадени през 1956 г./ и др. Ценни са и едни от най–старите издания на „Последна радост” от 1926 г.; „Вечери в Антимовския хан” /1928/; „Жетварят”; „Старопланински легенди” и др. Посетителите ще видят и най–новото издание на „Албена. Избрано” от 2011 г. на български и руски език. Изложени са различните издания на всички Йовкови творби – „Старопланински легенди”, „Песента на колелета”, „Жетварят”… Интерес представляват и изданията на отделни творби на чужди езици – немски, полски, румънски и есперанто. В изложбата са включени юбилейни вестници, издавани по повод годишнини на писателя, като Йовков лист, издаден в Добрич през 2010 г. Отделено е и място за изследванията на наши изтъкнати йовкововеди като Иван Сарандев, Спиридон Казанджиев, Димо Минев, Йордан Дачев и много други. Снимковият материал, есетата, словата и стихотворенията, посветени на писателя, допълват библиотечната изложба.

Документите и изданията разкриват жизнения и творчески път на Йовков – Певецът на народната душа, красотата и хуманизма. Обаятелният женски свят в Йовковото творчество е акцент в експозицията.

Изложбата е подредена във фоайето на регионална библиотека  „Дора Габе” и може да се разгледа от читателите и гражданите на Добрич от 9 до 30 ноември 2012 година. НДТ

ВЛЕЗТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК-ГРУПА "ДОБРУДЖАНЦИ"

 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ОБАЯТЕЛНИЯ ЖЕНСКИ СВЯТ В ТВОРЧЕСТВОТО НА ЙОВКОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди