изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:09 EET
269 ВИДА ПТИЦИ В ДЖОБА    
ЛюбопитноПървото природозащитно приложение за смартфони SmartBirds съчетава определител за птици, електронен дневник за наблюдения и информация за Натура 2000 места. Приложението е създадено от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“, с цел да улесни привържениците на „бърдуочинг” туризма при техните срещи с дивите птици. 


SmartBirds е първото в България и едно от малкото в света приложение за смартфони и други мобилни устройства за определяне на птиците. То представя всички 269 птици, гнездящи в България. Апликацията съдържа снимки на птиците, карти с разпространението им в България и информация за това как изглеждат, с какво се хранят, какви местообитания предпочитат и къде в България могат да бъдат наблюдавани. Включена е също кратка информация за тяхното размножаване, периодите на миграция, природозащитния им статус и заплахите, които ги грозят.
Описанието и координатите на Специално защитени зони от мрежата Натура 2000 насочват природолюбителите към най-близките места за наблюдение на птици. Електронният дневник позволява бързо и лесно записване на наблюдаваните птици, точно определяне на GPS координатите, автоматично въвеждане на данни за наблюдател, дата и час. Направените записи могат бързо да бъдат споделяни с приятели чрез електронна поща и социални мрежи.
Приложението работи под операционна система Android и може да бъде изтеглено безплатно на www.SmartBirds.org или от Google Play. Приложението е подходящо както за специалисти с богат опит в определянето на птиците, така и за начинаещи „бърдуочъри“. Традиционно занимание в някои европейски страни, наблюдението на птици увлича все повече хора в България. Бърдуочингът може да се практикува както сред дивата природа, далеч от големия град, така и в най-близкия парк или градинка. Забелязвянето и разпознаването на птиците се тренира с времето. С повече опит могат да се видят необичайни и интересни видове, дори в града. Наблюдението на птици може да се практикува от хора от всички възрасти и във всеки сезон на годината, посочват от дружеството. НДТ

 

 


Сходни връзки

269 ВИДА ПТИЦИ В ДЖОБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди