изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:41 EEST
АРАБСКА ПРОЛЕТ?: Ислямист иска събаряне на пирамидите в Египет    
По света Един от лидерите на египетските салафити шейх Мурган Салем ал-Гохари призова да се унищожат сфинкса и пирамидите в Гиза. Това каза той пред сателитният канал „Ал Арабия“, цитиран от ИТАР-ТАСС. Ислямисткият проповедник, който е бил осъждан на два пъти в Египет от бившия президент Хосни Мубарак, заяви, че „задължение на всеки мюсюлманин е да унищожи тези символи на идолопоклонството“. Радикалният духовник прави паралел със статуите на Буда в Бамиян, Афганистан, които бяха унищожени от талибаните преди повече от 10 години.

„Аллах е заповядал на Пророка Мохамед да се унищожават подобни идоли и ние трябва да го направим с всички на паметници, с които е пълен Египет. Когато аз бях в средите на талибаните, ние взривихме паметниците на Буда, нещо което афганистанското правителство не направи“, каза той.

Ал-Гохари е известен от доста време в Египет заради своите ултра радикални възгледи и призиви за насилие срещу всеки, който противоречи на строгите правила на исляма, проповядвани от салафитите. При предишното правителство ал-Гохари бе осъден на доживотен затвор, но той успя да избяга от страната в Афганистан, където беше ранен в престрелка с американските сили. След това, шейхът попаднал в Пакистан, а оттам – в Сирия. Депортиран в Египет, той е бил изпратен в затвора. След революцията, ислямисткият лидер е бил освободен.

Салафитите нееднократно са призовавали за закриване на всички паметници на древноегипетската история. Мнозина се опасяват, че ислямистите дошли на власт в Кайро, действително могат да направят нещо подобно. Въпреки това, президентът на Египет Мохамед Mурси не предприема такива драстични мерки. Точно обратното, в страната продължават да откриват нови и интересни места за туристите. В средата на миналия месец на платото Гиза беше открита намиращата се в непосредствена близост до пирамидата на Хеопс, гробница на принцеса Мересанх III .

„Дартс Нюз“

http://www.svobodnoslovo.eu

 


Сходни връзки

АРАБСКА ПРОЛЕТ?: Ислямист иска събаряне на пирамидите в Египет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди