изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:35 EEST
Китай в космическата надпревара    
Китай

Русия и САЩ запазват световното лидерство в космическата област, но се сблъскват с растяща конкуренция от страна на други държави, и на първо място Китай. Такъв извод се съдържа в доклад на изследователската компания „Футрон” (САЩ).



Компания „Футрон” вече пета година подред съставя индекс на конкурентноспособността в сферата на космонавтиката. Експертите правят своя извод на основата на анализа на правителствените програми, промишлената база и човешките ресурси на различните страни. В последния доклад се посочва, че неоспоримото лидерство на Русия и САЩ в космическата област се потвърждава от следния факт: през последните 10 години от 640 успешни изстрелвания, извършени в целия свят, на Русия се падат 255, на САЩ – 191, на Китай – 87.

Но ако се вземе годишен период, то става ясно, че Китай активно се опитва да съкрати изоставането от двамата лидери. По резултатите от шестте месеца на 2012 година Китай за първи стана световен лидер по количеството на космическите изстрелвания. Китай извършил десет космически изстрелвания, Русия девет, а САЩ – осем. Китай увеличава държавното финансиране за подготовка на специалисти за космическия отрасъл. В продължение на редица години в Китай стабилно се увеличават инвестииците за реализиране на научно-изследователски космически програми.

За сега Китай няма постижения, които биха могли да бъдат нещо ново в усвояването на космоса. В сферата на космонавтиката Китай предимно се стреми да ликвидира изоставането от световното равнище, смята експертът-китаист Виктор Супян:

- Китай все повече увеличава изстрелванията. Но трябва да се помни, че те повтарят онова, което навремето извършвали САЩ и СССР. Китайската програма е основана предимно на руски технологии. Виждаме усилията на Китай да навакса пропуснатото, но ще бъдат необходими още много години за да се достигне сегашното руско равнище на космическа техника и технологии.

Според мнозинството експерти, натрупването на научно-технически потенциал в Китай върви с пълен ход и истински пробив в пилотираната космонавтика от КНР може да се очаква след 10-15 години.  http://bulgarian.ruvr.ru

 


Сходни връзки

Китай в космическата надпревара | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди