изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:40 EEST
ДРАГАНА ДОНЕСЕ ПРИЗ ЗА ИНОВАЦИИ НА ПРОФ. ЦЕНОВ    
ЗемеделиеСелскостопанска академия грабна 10 награди на Четвъртото национално изложение „Изобретения, технологии и иновации 2012”, организирано от Съюза на изобретателите в България. На официална церемония в Руския културно – информационен център в столицата, златният медал бяха връчени и грамоти за иновации. Едната отиде в ръцете на водещия селекционер на „Добруджанския земеделски институт” в Генерал Тошево проф. Николай Ценов. Тя е за новия зимен сорт обикновена пшеница Драгана.

Другата е за директора на Института по тютюна и тютюневите изделия доц. Христо Бозуков - за ново средство за химическо кършене на тютюневите растения, чрез което се постигат по-висок производствен и икономически ефект и се намалява ръчния труд.

Медал получи Институтът по декоративни  растения в Негован, за първите български сортове лилиум. Учените представиха пет разновидности на екзотичното цвете. Лилиумите съществуват в огромно разнообразие от цветове, форми и размери. Нашите сортове са от групата на Азиатските хибриди и се отличават с продължителен цъфтеж и голям брой цветове. Те достигат до 12-13 цвята на стрък, което им придава висока декоративна стойност. Цветята могат да бъдат аранжирани както на красиви букети, така и да се използват за озеленяване.

Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово получи „Гранд при” за селекцията на ранозрелия ориз сорт „Вики”. Захарната царевица, разработка на учените от Института по царевицата в Кнежа бе отличена с медал и грамота. Оригиналният хибрид осигурява екологично чиста, с отлични вкусови качества въглехидратно- белтъчна храна за хората. Медал и грамота получи и сорта твърда пшеница „Елбрус”, създаден от Института по полски култури в Чирпан. С внедряването й в производството, „Елбрус” дава високи добиви при регистрираните климатични изменеия през последните години. Журито отличи с медали и грамоти и Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Н. Пушкаров” за технологията за оползотворяване на утайките от пречиствателните станции. НДТ

 


Сходни връзки

ДРАГАНА ДОНЕСЕ ПРИЗ ЗА ИНОВАЦИИ НА ПРОФ. ЦЕНОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди