изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:06 EEST
Венета Марковска е подала оставка като съдия и заместник-председател на ВАС    
Ред и сигурностВенета Марковска е подала оставка като съдия и като заместник-председател на Върховния административен съд. Висшият съдебен съвет трябва да гласува оставката й в четвъртък, 15 ноември, а по същото време е насрочена церемонията по полагане на клетва на новите конституционни съдии.

Те са четирима - избраните от Народното събрание Марковска и Анастас Анастасов, назначеният от президента бивш главен прокурор Борис Велчев и избраният от съдебната квота Георги Ангелов.

Досега се смяташе, че клетва ще положат трима от новите съдии, а Марковска ще изчака развитието на събитията и проверката по сигнала срещу нея, който я уличава в използване на позициите й за лични цели и който беше изпратен в Брюксел и предизвика негативна реакция от Европейската комисия, включително и предупреждение, че може да има извънреден мониторингов доклад в областта "Правосъдие и вътрешен ред".

Премиерът Борисов и министърката на правосъдието Диана Ковачева призоваха Марковска да се оттегли, а в сряда министър-председателят повтори, че е помолил съдийката да не полага клетва.

Според източници от Народното събрание обаче, които не желаят да бъда публично назовавани, оставката на Марковска от ВАС означава, че тя ще положи клетва като конституционен съдия. Възможно е обаче веднага след това да подаде оставка.

Юристи смятат, че Марковска не може да не положи клетва, понеже е избрана. Няма пречка обаче след това тя да се оттегли, като посочи някаква причина.
http://www.infobulgaria.info

Посланик Алън: Трябва сериозно разследване по скандала с Марковска

Скандалът "Марковска" - онагледяване на лъжите


 


Сходни връзки

Венета Марковска е подала оставка като съдия и заместник-председател на ВАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди