изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:24 EEST
Време е да покажем на Македония жълт картон, СДС отива в историята    
Интервюта Интервю на Ренета Попова с академик Георги Марков



- Акад. Марков, изглежда, че младото поколение е изморено от толкова много история, склонно е да я разглежда като отживелица. Какви са вашите наблюдения като историк?

- В Деня на Народните будители бях във Враца, където в местната природоматематическа гимназия говорих за 100-годишнината от Балканската война. Учениците ме слушаха с интерес, положението не е толкова изтървано. Срещнах се с гимназисти, задаваха ми интересни въпроси, което ми дава надежда. По-възрастни колеги казват: „Те, младите, не ги интересува историята”, но това не е вярно. Това е едно компютърно поколение, на което трябва да му се обяснява по достъпен начин, не да го натоварваме само с имена и с дати. Трябва да се търси смисълът на историята и поуките. Фактите са ясни, могат и да се подбират, и да се манипулират. Понякога се дава тенденциозно сгрешена информацията, особено свързана със събития, които ни противопоставят на Балканите като Балканската война. Неведнъж съм бил на международни конференции, където по някои събития въобще не можем да приближим гледните си точки със съседите. Така се поражда геополитическият термин балканизация. Оказва се, че Великите сили балканизират Югоизточна Европа, но обвиняват балканските народи, че едва ли не те са смутителите на европейския мир, което не е вярно, а има такива тези в интернет.

- Харесват ли ви сегашните учебници? Дискусиите около издаването на нови стигнаха дотам, че стихотворението „Аз съм българче” няма място в буквара, за да не обидим малцинствата?

- Това беше предложение на Владимир Атанасов, министър на образованието в правителството на Симеон Сакскобургготски, тогава беше и главен асистент по литература в Софийски университет. За съжаление сами си фалшифицираме и цензурираме историята и фолклора. Най-безобразният пример е с химна ни. "Мила Родино" е писана от Цветан Радославов през 1885 г., завърнал се с други доброволци, за да участва във войната срещу агресор като Сърбия. Песента става наш химн през 1964 г., след като текстът е фалшифициран от Георги Джагаров и Димитър Методиев под благословията на БКП. Има много други примери. Искат да изхвърлят и „Под игото”, „Епопея на забравените”, „Една българка”, уж не се разбирали от съвременното поколение. Аз питам: „А Виктор Юго също е писател и поет от XIX в., защо французите не са дръзнали да си изхвърлят „Парижката Света Богородица” или „Клетниците”? Това е класическо наследство! Нито Ботев можем да го цензурираме, че „турчин бесней над бащино ми огнище”, както предложи в този позорен доклад Кемал Еюп като председател на комисията по дискриминация. Сега Лютви Местан иска ново пренаписване на историята, Балканската война била спорно събитие, което разделяло българите. Нищо спорно няма! Ние отстояваме нашата гледна точка за освободителния характер на тази война. От ДПС взеха на въоръжение неоосманизма на Ахмед Давутоглу - сегашният външен министър на Турция, който реабилитира османската империя. Би могла да се европеизира, реформира, но видите ли, те, гяурите, погнали тази империя и взели, че я победили. Давутоглу си е турски политик, но за един български политик, макар и от турски произход, това е недопустимо. Също позорно е решението на общинарите в Кърджали срещу обявяването на ген. Васил Делов за почетен гражданин на града. Един много достоен български генерал, защото генералите са били различни, имало е и много свирепи. Неговият противник Явер паша е бил командир на Кърджалийския полк. Той е пленен с 12 хил. и петстотин души. Офицерите и войници се завръщат след края на войната. Ген. Делов, ако беше толкова свиреп, щеше да ги изколи.

- Казвате, че случаят покрай ген. Васил Делов не трябва да се политизира. Как е възможно това, след като в основата на проблема стоят политически интереси?

- Историята отново се употребява за политически интереси. Явно ДПС е решило предизборно да стегне редиците. Имайте предвид, че тези 300 подписа са на изселници от Източните Родопи, които си имат една организация с централа в Одрин. Нарича се Федерация на турците от Балканите. Те всъщност прокарват неоосманизма на турското правителство чрез ДПС в Кърджали. Не може една българска политическа партия да застава на страната на турското правителство. Аз знаех за новите османци, но не съм предполагал, че ще се стигне дотам една българска политическа партия да се вслушва в разпореждания от Анкара. Този, който разправя, че общинарите сами са решили да отхвърлят предложението за ген. Делов, е лъжа. Това в ДПС не може да стане, там партийната дисциплина е над всичко. Те са управление от лидерски тип, нежно казано. Идва от английски. На немски водач е фюрер. Много ми е смешно, когато ги накарам да кажат думата на немски, а те отказват. Но ние знаем кой е лидерът на тази партия, но не трябва да се злоупотребява. Толкова пъти пренаписваха историята за тези 23 години, най-различни политически партии. И СДС, и БСП, сега и ДПС. Няма да остане история от толкова политика.

- Намирате ли връзка между отказа в Кърджали относно ген. Васил Делов и воденото в Пазарджик дело срещу имамите?

- Няма пряка връзка. Аз съм съпредседател на „Дружба Родина”. Това е културнопросветна организация на българите мохамедани, основана през 1937 г. в Смолян. Тогава млади българи мохамедани хвърлят фереджетата, шалварите, превеждат Корана на български, четат на български в джамиите. Но те си запазват вярата. За съжаление след 9 септември 1944 г. тази организация е обявена за фашистка, Камен Боляров, председателят на организацията, е убит, другите са изпратени по лагери и по затвори. Това е другото голямо престъпление на комунистическата партия, наред с македонизацията по онова време по решение на пленума от 1946 г. Ако не бяха унищожили тази организация, нямаше да има тези проблеми. Това са наши събратя. Съвсем естествено те щяха да се преобщят към християнското мнозинство. Последните 3 години съм обикалял неведнъж Родопите. Тези фондации са спонсорирани със саудитски пари главно. Не се издигат само нови джамии, но се разпространява литература, и то на български език. Печата се отвън и се внася тук. Опитват се да ги изкарат араби, турци, кумани, печенези. Само не и българи. Това са много читави хора, които ние не познаваме достатъчно. За нас Родопите свършват до спахотелите на Велинград и ски пистите на Пампорово. Тези фондации объркват главите на това бедно население със своята пропаганда за радикален ислям. Най-лошото е, че имамите учат в Саудитска Арабия, това е много страшно. А нашите служби само наблюдават. Преди 1989 г. имамите учеха в мюсюлманските републики в съветска Средна Азия. Сега час по-скоро трябва да се открие в София ислямски институт за обучение на нашия традиционен ислям. В Пазарджик тези с бурките са циганки, те не са българомохамеданки от Родопите. Един ром ми каза там: „Ако ми дадат и на мен 150 лв., и аз ще сложа бурка.” Толкова са оскотели от глад. Никога по нашите земи, включително във вековете на Османската империя, тук не са носили бурки, както в Саудитска Арабия и Иран. Аз съм попадал в такава среда извън България, доста е зловещо. Изправяш се да говориш с човек, на когото дори очите не му се виждат добре. Затова този радикален ислям трябва да получи отпор, закъсняхме. Как те могат да обсаждат съда в Пазарджик и да оказват натиск и да обявяват това за възродителен процес?

- А сега накъде, след като сме закъснели?

- Трябва да се затегне на първо място контролът по границите особено с Турция. Говорим, че сме за Шенген, ама не съвсем. Ние си отворихме границата по време на студената война. Аз съм служил в Кърджали и сме охранявали по т. нар. кльон. Бяха разположени съоръжения, които не позволяваха диво прасе да пресече. Миналата година турско стадо биволи пасе на наша територия, когато пламна шарп. Не може! Съвсем си разградихме държавата, люшна се махалото. Преди 1989 година – тотален контрол, след това – тотален безконтрол. Колкото по-малко държава, толкова по-добре. Бъркат главите на тези много читави, трудолюбиви и понякога лековерни хора. Много са патили, сменяли са им имената. Задължени сме към тях, трябва да бъдем заедно, защото събитията отиват не на добре. Какво става с т. нар. арабска пролет? Пълно безумие! Западът подкрепи ислямистите. Всеки подкрепя арабската пролет в Сирия редом с „Ал Кайда”. Свалят се светски диктатори. А ние сме на топа на устата. Не бива да допускаме  втора Босна, където се клаха сърби християни и сърби мохамедани. Защото Тито освен Македонска нация направи и мюсюлманска нация.

- Върху България се оказва натиск от Турция, от една страна, и от Македония, от друга. Кой е по-агресивен в политиката си срещу нас?

- Македонците са по-агресивни, обаче те са и по-смешни, защото нямат ресурс. Бях през 2007 г. в Тетово, на 25 км от Скопие, това е един албански град, има голям университет. Там колегите албанци ми казаха: „Тук сме ясни. Ние сме албанци, вие сте българи, тези между нас не знаят какви са и търсят своята загубена национална идентичност.” Тито за разлика от крал Александър, който им казваше „Това е Южна Сърбия, вие сте сърби”, а от ВМРО оказваха съпротива. Тито им каза: „Добре, не сте сърби, но не сте и българи, вие сте македонци!” Македонизмът стана щит, всичките български първенци, учители, свещеници бяха прогонени и изтребвани. Аз го разбирам това. И тук през 1946 г. комунистическата партия се отказа от тях. Но след като се разпадна Титова Югославия, те вместо да се приближат към нас, станаха още по-яростни срещу българската пропаганда, защото над тях нямаше контрол. Преди контролът беше от Белград, бяха като вързано куче. Тито им викаше, когато трябва „Дръж”, после ги връзва. Това беше Скопие. Но вече се самозабравиха там скопските управници. Това, че крадат историята. До края на Втората световна война няма македонска нация, история, език. Фалшифицират и книги, и филми. Но вече започват да ни бодат в очите с тези паметници, с тази гигантомания. Това е една от страните, които едвам диша, с 30% безработица и е вече федерализирана. Северозападна Македония не е вече част от Република Македония. Хайде, да не им вадим червен картон направо като гърците, които им го показват вече 20 г. за името Македония. Трябва да им покажем обаче поне жълт картон.

- Подкрепяте ли позицията на България спрямо Македония?

- Радвам се, че президентът Плевнелиев, който знае какво е да си българин от Македония, защото той самият е родом от Гоце Делчев, им скръцна със зъби. Хубаво им каза: „Дайте,м братя, да не се разправяме по балкански.” Още преди години Георги Първанов като историк им предложи да отбележим 100-годишнината от Балканската война заедно, а те отказаха.

- Но те очакват да ги подкрепим за членството им в Европейския съюз?

- Не могат и не трябва да го очакват. Те нямат европейско поведение! Там има 65 хил. български гроба от войните за освобождението на Македония. Те са осквернени. Тук-там позволиха и бяха възстановени 2-3 гроба, но твърде показно и спряха. Който посяга на гроб, не може да има европейско поведение.

- Турция или Македония има по-големи шансове за ЕС?

- Турция няма никакви шансове и няма място в Европейския съюз. Казах го на една кръгла маса по националната телевизия и те спряха да ме канят: „Трябва да бъдем добри комшии с Турция, но нашата граница да е външна за Европейския съюз.”  Турция е прекалено голяма неевропейска и мюсюлманска държава. А Европа има вече страх, хората се наричат ислямофоби. И с право. В Брюксел, столицата на обединена Европа, има цели квартали, а повече от половината ученици в училищата са мюсюлмани. Все пак европейската цивилизация е християнска цивилизация. Не Ердоган да ни ругае, че превръщаме ЕС в християнски клуб. Какво ми правят филм за Мехмед Завоевателя и Сюлейман Законодателя? Това беше невъзможно преди 10 г.! И то под формата на клюки от харема, интриги. Именно бащата на този Сюлейман – Селим I, той започва да коли и помохамеданчва нашите българи в Родопите и да руши църквите и манастирите. А еничарският корпус? 300 хил. души са били взети малки от майките им. А във филма той е идеализиран, в някакъв харем, там на Босфора, като Ренесансов герой. Този филм е направен много коварно, под формата на сапунка. А самият актьор, който играе Сюлейман Великолепни, преди играеше в друга сапунка - „1001 нощ”. В едно интервю казва за произхода си, че прабаба му е българка от Битоля, а прадядо му – албанец от Дебър. Това е турската нация, тя е късна. В Османската империя няма турци, има османлии. Мустафа Кемал, бащата на турците, и той не е турчин и е рус със сини очи. И той има в родата български корен. А сега новите османци започват да реабилитират империята. Те се смятат вече за една регионална сила, те ще излезнат и от НАТО. Те искат да оглавят ислямския свят, както са били някога. Султанът е бил халиф – водач на ислямския свят. Тях няма да ги интересува европейският съюз и НАТО. Друга мисия имат те. Но ние трябва да се опазим, да не се набъркват нито ислямистите, нито неосманлиите.

- Как ще постигнем това с нашата толерантност?

- Говорил съм с политици по темата, няма да споменавам имена. Те ми казват: „Много вярно говориш. Ти си обаче историк академик, можеш да си го позволиш. Аз обаче не мога.” Политикът невинаги говори това, което мисли. Той трябва да си мери думите, но има теми, по които не може да се прави компромис. С Македонизма например, още повече че преследват в Македония нашите българи. През 2000 г. бях в Скопие, където учредихме Организация на българите РАДКО, а те ни хвърляха в хотела отровни димки. Преследват българите там, а искат сепаратистки да отцепят Благоевградска област. Адвокатът Борис Трайковски, лека му пръст, той има брат Моисей Трайков, също адвокат в Струмица. И двамата по кръщелно са Трайков, обаче Борис, като отишъл да работи в Скопие, от адвокатската колегия са му казали да не се прави на българин, да сложи едно –ски на фамилията си. Дотам са стигнали, както сърбите между двете световни войни са слагали –ич. Попов, ставал Попович. Направили са ги сърби, след това македонци. Населението е много изстрадало във Вардарска Македония, но аз обвинявам тази върхушка. Включително разни историчари и т. нар. академици. Има един Блаже Христевски от Титово, който приближава 100 г. вече. Той е бил студент в Софийския университет като Благой Христов, след това се преименувал и само плюе. Другият – палачът на българите във Вардарска Македония - Лазар Кулишев, техният главен комунист, който има смъртна присъда в Плевенския затвор. Писал на цар Борис III писмо. „Ваше Величество, аз съм потомствен българин, баба, дядо... Аз няма да участвам повече срещу обединеното ви царство.” И царят го помилвал. Вапцаров е разстрелян, но Кулишев е помилван. Царят много е сбъркал тогава. И Кулишев се връща след 1944 г, става слуга на Тито и избива хиляди българи. Другият главен актьор на македонизма е ген. Михаил Апостолов, бил е майор в сръбската армия. След разгрома през 1941 г. се решава германците да освободят всички българи от западните покрайнини на Вардарска Македония, а сърбите остават в плен по лагерите. Тогава Апостолов попълва документ, че е родом българин с баща и майка – българи. И той пише до царя с молба да постъпи в българската армия като офицер, но този път Борис III се усъмнил и му разрешил, но в трудова повинност. И той станал Титов партизанин и също колил българите. Това са едни от главните актьори на македонизма след Втората световна война, които направиха македонска нация чрез насилие и промиване на мозъци. Често казвам: Да си македонец не е националност, а професия, и то добре платена. Някои стигат дотам, че да доказват, че македонецът се е появил преди човека. Намериха в Афганистан някакъв шейх и казаха, че неговият пра, пра, пра... бил син на Александър Македонски. Нека да си бъдат македонци, те имат право да се самоопределят като такива, но да не ровят костите на загиналите войводи, възстаници във войните и да ги помакедончват. Не може баба Вапцарова да казва, че е родила син българин, а те да не й вярват. А бащата на Вапцаров – известният войвода Йонко Вапцаров от Банско? Прекаляват, време е за жълт картон.

- Кой да им го покаже? Националистическите ли партии?

- Не, те само ме разсмиват. Много партии се появиха и те употребяват национализма. Националистическото чувство е силно, всеки трябва да го има. Но това, че обичам родината си, не означава, че мразя останалите. Трябва да се прави разлика между национализъм и шовинизъм. В България се правят опити за бизнес кариера, граничеща с бизнес. Националистите

- Националистически партии имаме, а патриотични?

- След 9 септември обявиха национализма за мръсна дума и го заместиха с патриотизъм. За съжаление след управлението на Хитлер думата национализъм се компрометира. Преди 1989 г. ние като социалистическа държава си спестявахме, че партията му е националсоциалистическа, и я наричахме нацистка, а всъщност е Германска работническа националсоциалистическа партия. След Втората световна война започна да се говори за патриотизъм. Аз се опасявам, че някои от нашите партии също ще направят национализма мръсна дума. Веднъж Волен Сидеров беше в Карлово, извади кама и револвер до статуята на Васил Левски и държа реч „Аз и Левски”. Не бива да се правят такива постановки. Защото Левски не принадлежи на определена партия, той е национален герой. От тези партии прекалено много са се вторачили в собствената си кариера. И не може да се говори изцяло срещу една етническа общност, независимо каква е тя. Аз неслучайно съм озаглавил последната си книга „България в балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913 г.” .Тази война не е срещу Турция, а срещу Османската империя. Независимо че Реджеп Ердоган разсъждава, че Турция няма и 100 г. история, затова изтъква като национална гордост империята преди 600 г. на три континента. Така нарушава обаче един от заветите на Мустафа Кемал Ататюрк. Той е казал, че Република Турция няма нищо общо с тиранската Османска империя, от чиито развалини той изгражда една модерна турска държава. Ататюрк е светски държавник, освен това не е сунит, а казалбаш. Разправял се е сериозно с разни ходжи. И те го мразят, но няма как да го кажат открито, защото той е бащата. Но вече постепенно започват да подменят бащата с новия баща – Ердоган. Няма да разрушат мавзолея на Кемал, но ще мине време и ще започнат да свалят портрета му от стените и да слагат друг портрет. Това е тревожното, защото светска Турция става все по-малко светска и все повече ислямистка. И ние трябва да си отворим очите, а не да се заблуждаваме, че нас ще ни подмине този сблъсък на цивилизации. Като гръмна бомбата в Сарафово, ние се вайкаме: „Ей, какво е станало?!” А те бомби гърмят навсякъде, а ние се чудим как е възможно този ислямист да се взривява точно тук.

- Как ще коментирате случващото се в десницата, бяхте сред симпатизантите й? Съюз „Единство” ще постигне ли обединение?

- Тъжно е положението, много ми е тъжно. Ще отговоря като историк. Всички тези партии си отидоха, дори и легендарната „Солидарност” в Полша, „Форум” в Чехия. Те са в историята вече, за съжаление натам отива и СДС. Ще остане като партия на прехода. Спорил съм на тази тема, включително и с Филип Димитров. Националното е вдясно, интернационалното е вляво. След 1989 г. те не успяха да вземат националната карта, както например християндемократите в Германия. В България стана именно обратното. БСП хвана националната карта и така спечели изборите за Велико народно събрание. БСП, която е нихилистична и антинационална по наследство от БКП. И така СДС и Желю Желев и Филип Димитров се хванаха още от самото начало да правят партия,  антиидейна на комунизма, и направиха партия на прехода. Обаче в България вече комунисти няма, което е жалко. В Чехия има 15 души депутати в Народното събрание от комунистическата партия, във френския парламент има комунисти, в италианския... Трябва да има комунисти в една демократична държава. Затова антикомунизмът в България се изчерпи за около 10 г. И дойде царят и каза: „Хайде стига сте си играли на леви и десни.” И оттам тръгна залезът на СДС. 90-те години десницата имаше много силно влияние, но след тези корупционни практики и тази приватизация, която стана другото име на корупцията, точно те компрометираха демократичната идея. Защото хората на площадите преди 23 години излязоха и викаха за нещо друго и нещо по-добро. Не едни да слязат и други да дойдат и да приватизират заедно държавата. Или както Луканов е казвал: „Искам мирен преход, ще има и за вас, и за нас.” Както и стана. И хората ги видяха, че са същите маскари. Затова СДС отива в историята, никакво „Единство” няма да ги спаси. Те дори не могат да се съберат в една стая да говорят. Но СДС изигра своята роля по време на прехода.

- Не е ли достатъчна причина за съюзяване стремежът им да противодействат на партията на Меглена Кунева?        

- Аз не вярвам много в проекта на Кунева. Мен дори ме каниха да ставам учредител. Аз към Кунева имам особено отношение заради атомната централа „Козлодуй”. Аз бях в гражданския комитет за защита на „Козлодуй”, а тя като министър по европейските въпроси, после и еврокомисар затвори трети и четвърти блок. Тя не защити националния интерес! Бързо стана евробюрократка и заяви, че не е български министър и няма да брани националните интереси, а общоевропейските. Трябва да й напомням думите!

- Меглена Кунева ще отрече ли?

- О, да. Тя ще отрече. Държа се надменно тогава, каза как била на друго ниво, на по-високо, наднационално. Затова не й вярвам. Освен това говори с клишета, неразбираема е. Не че Бойко Борисов говори блестящо, но се изразява по нашенски. Затова мнозинството му симпатизира. На мен може и да не ми харесват някои неща, но хората казват: „Това е човекът от народа.” Той говори разбираемо, а тя - с кухи фрази. Разни заучени неща от евродокументи и директиви.

- СДС си отива? Кой ще го наследи?

- Нали Бойко Борисов управлява. Въпреки че и той е имал книжка от БКП. БКП даде кадри на всички партии. Тя си въобразяваше, че ще управлява вечно, и затова подготвяше кадри. Така че е много смешно, когато някой се прави на яростен антикомунист, а в книжката му пише – комунист. БКП остави диря. Сега няма комунисти, навремето баща ми, който беше царски офицер, ги наричаше бекаписти. Да си комунист, не е лошо. Аз бях против оскверняването на гробовете на българските партизани. Те са загивали от 18-годишна възраст. Млади хора, които са вярвали в една идея за социална справедливост. Това че не се е получило, те не са виновни. А тези другите с партийната си книжка правеха кариера. Примерно аз, за да стана доцент или професор, трябва да мина през местната първична организация, след това през партийния комитет в академията, след това през отдел „Наука” в градския комитет на партията в София и след това през отдел „Наука” в ЦК на партията. Аз, за  да стана професор, трябваше да подготвя ето такава (посочва последната си книга от 600 стр. – б.а.), а те минаваха с едни малки тънки червени книжки. И ме изпреварваха. Но аз съм благодарен, че съм се образовал. И не понасям некадърници отпреди 10 ноември, които се оправдават с комунистите, че не са могли да направят научна кариера. И при онази система кадърните правеха кариера, вярно, по-бавно, отколкото ако имаш партийна книжка.        

- А сега кадърните пак ли успяват въпреки всичко, или предпочитат да го направят на Запад?

- Като се отвори границата, и всички хукнаха през глава. Най-напред трябва да се говори, че има изтичане не само на мозъци, но и на ръце, и то сръчни ръце. И ние губим, защото българинът не е устойчив в чужбина, поддава се лесно на влияния. Той не може да направи общност както гърците. Много мразя някой, заминал в чужбина, да ми казва: „Вие, българите!” Отива на Запад, вместо да остане тук, да направим една съвременна благоденстваща България. Те предпочетоха да кажат: „Е, не, тук в тази скапана държава нищо не става.” И отиват в уредената държава на готово. Ако бяха колкото талантливи, толкова и националноустойчиви, щяха да допринесат нещо за тази нещастна България.

- Националното ни чувство продължава да отслабва?

- Така е. Ако някой ви каже, че е националист, не му вярвайте. Националисти са сърбите, те също преживяха своята национална катастрофа, обаче въпреки всичко казват, че са най-най. Националисти са гърците: „Да, 350 млрд. евро дълг, 100 млрд. ни опростихте,  още 100 трябва. Ние сме ви дали демокрацията, науките, Сократ...” Ние ако бяхме на тяхно място, щяха да ни зачеркнат като държава. Германците скърцат със зъби, но все им прощават. Румънците и те са националисти. Наричат се новите римляни на Балканите. Били романи, обаче ги бъркат с ромите. И сега искат да върнат названието цигани само за Румъния. Турците и те - новите османци били. Българинът трябва да го строяваш. За жалост обаче у нас е развито –манството: сърбомани, гръкомани, чалгомани. Намерете в Сърбия или в Гърция един българоман. Това е най-слабото място на народопсихологията ни. Бързо забравяме корените си. На българите в чужбина децата им не знаят български. Как българските евреи говорят още български в Израел? Друга лоша черта ни е индивидуализмът – всеки се спасява както може, нихилизмът също.

- Как възпитавате вашите наследници, интересуват ли се от историята?

- Имам дъщеря на 23 години и тя е от компютърното поколение. Завърши история и сега следва магистратура по психология. Но не може да се сравнява. Аз съм възпитаван в друга среда, по-затворена. Единият ми дядо е загинал в Балканската война, другият ми е изкарал и 3-те войни. Аз още като дете в Калофер всяка събота ме водеха в бръснарницата, тогава се бръснеха само в събота, пиеше се и кафе там. По три часа се говореше само за войните. Дядо казваше, че я сънува понякога. Аз съм възпитаван от дядо ми, от баща ми – той е офицер, инженер във Въздушни войски. Аз знаех кой е капитан Димитър Списаревски и му се възхищавах в годините, когато беше забранен като фашистки офицер. Компютърното поколение е по-склонно да бъде космополитно. По-освободено е и по-лесно застава от другата страна. Аз като историк също се опитвам да погледна от страната на врага, но винаги се връщам към моята позиция. Историята не може да бъде безпристрастна, тя е правена от хора с чувства. Ако някой ви каже -  това е истинската история, не може да му се вярва. Истината е философска категория. Историческата истина винаги има различни гледни точки.
http://frognews.bg
 


Сходни връзки

Време е да покажем на Македония жълт картон, СДС отива в историята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди