изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:16 EEST
България договори над 20% по-евтин руски газ от 2013    
Новини Новият договор с "Газпром" ще бъде без посредници, каза премиерът.. От следващата година общественият доставчик "Булгаргаз" ще получава руски газ, който ще е над 20% по-евтин спрямо настоящия договор, съобщи днес в Министерски съвет премиерът по време на подписването на окончателното споразумение за газопровода "Южен поток". В момента страната купува на цена по 472 долара за хиляда кубически метра.

Новият договор с "Газпром" ще бъде за десет години и ще се осъществява единствено чрез "Газпром експорт", а не както беше досега чрез посредниците "Овергаз Инк" и "Винтерхал".

"Много важен параметър е, че искаме да сключим договор директно с производителите, тъй като през годините милиони долари са се губили през посредниците за сметка на българския потребител", смята Борисов.

Премиерът още уточни, че са се договорили с руснаците, ако България пожелае може да промени условията по договора след шестата година.

"Хубаво е, че в новия договор отпадат посредниците. От изявлението на премиера става ясно, че новата цена е корпоративна тайна. Въпросът е да се види на каква база е изчислено - дали е към цената, която трябва да бъде, ако действаха старите договори (520 долара за хиляда кубически метра газ) или към априлската отстъпка, актуална до края на годината. Ако намалението е толкова голямо, тогава ДКЕВР има основание да промени някои цени. Дори и нищо да не беше пипано по договорите, през януари цената би трябвало да е по-ниска", коментира по националното радио бившият икономически министър Трайчо Трайков. http://bgonair.bg

 


Сходни връзки

България договори над 20% по-евтин руски газ от 2013 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди