изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:17 EEST
КАБИНЕТЪТ ДАДЕ ТУЗЛАТА НА ОБЩИНА ШАБЛА    
Новини На проведеното вчера редовно заседание на кабинета е решено община Шабла да стопанисва езерото "Тузлата", съобщиха от правителствената пресслужба. То се дава на морското кметство, след като правителството реши да отнеме правото на управление върху него от Министерството на околната среда и водите. Местната власт се ангажира да стопанисва езерото, спазвайки заложените мерки в Плана за управление на Черноморския район с цел изпълнение на изискванията на Рамковата директива за водите.







Намерението на общината е да кандидатства по оперативни и други програми на ЕС за съфинансиране на дейности, свързани с опазване, облагородяване и популяризиране на езерото, подобряване и развитие на екотуризма и алтернативния туризъм в община Шабла, развитие на балнеолечението и калолечението чрез създаване на материална и техническа база на територията на "Тузлата", се казва още в решението. Наред с Шабла право да стопанисват държавни имоти получиха още община Ловеч - която получи Деветашката пещера и други.  НДТ

Шабленска тузла

Шабленската тузла (250 дка) се намира на около 6 км източно от гр. Шабла. Езерото е изцяло отделено от морето с широка около 80 м пясъчна коса. Представлява солено езеро – лагуна, формирано основно от просмукването на солени морски води под пясъчните дюни, които го отделят от морето. Средната му дълбочина е 0.6 м, средната му соленост е 0,004.

Природозащитна значимост:

Периферията на Шабленската тузла е обрасла с тръстика, останалата част е покрита със соленолюбиви водорасли. Произходът и екологичната характеристика на Тузлата показват, че това малко езеро е уникална крайбрежна екосистема с изключително богат растителен и животински свят. Тук се срещат 13 вида редки и застрашени растения, включени в Червената книга на България. Установени са 41 вида гнездящи птици.

Условия за калообразуване:

Във водния баланс на Шабленското солено езеро участват както морски, така и пресни подземни води от сарматските варовици, чието ниво тук излиза на повърхността. Благодарение на подземното подхранване дори и в много безводни години водната покривка над калището, макар и съкратена по площ, се задържа, като го предпазва от окисление. Условията за калообразуване в Шабленската Тузла са твърде благоприятни. В продължение на хилядолетия водната флора и фауна са допринесли за формирането на лечебна кал с уникални качества. Голямата ерозионна податливост на западния бряг обезпечава калището с необходимите количества финозърнест глинест материал. От друга страна, малките размери на езерния басейн не допускат силни вълнения и свързаното с тях окисление на горния слой от калния пласт.

Лечебни свойства:

В сравнение с останалите калонаходища в нашите крайморски езера, Шабленското изпъква с изключително високите си качества и еднородност. Неговите запаси, определени с доста голяма точност по изомощностите на калния пласт, възлизат на около 200 000 тона.

http://shabla.be

 


Сходни връзки

КАБИНЕТЪТ ДАДЕ ТУЗЛАТА НА ОБЩИНА ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди