изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:05 EEST
Окръжен съд – Добрич, потвърди присъда на двама варненци за нарушение на митническия закон    
Ред и сигурност     Окръжен съд – Добрич, потвърди постановената спрямо 30-годишния Антони Ем. Миланов и 48-годишния Пламен М. Радулов, двамата от гр. Варна, присъда на Районен съд – Добрич. С нея те са признати за виновни в това, че през месец март 2010 г. в с. Плачи дол, област Добрич, в съучастие, като съизвършители са пренесли през държавната граница стока – 100 тона ориз с документи за транзитен пренос, и в нарушение на установения ред по Закона за митниците са разтоварили стоката на територията на страната – в складова база на добричка фирма.

       Двамата са осъдени на наказание пробация с две пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 1 година и задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия период. На всеки от тях е наложена глоба в размер на 30 000 лв.

            Делото във въззивния съд е образувано по жалби на двамата подсъдими срещу първоинстнационната присъда.

            Окръжен съд – Добрич, намира жалбите за неоснователни. Въззивният съдебен състав не констатира нарушения на процесуалните правила и установява, че въз основа на събраните доказателства, Районният съд правилно е приел, че подсъдимите в съучастие един с друг като съизвършители, са осъществили престъплението против митническия режим. Обосновано първата съдебна инстанция е приела, че двамата подсъдими са се запознали през 2009 г., като Миланов имал намерение да внесе ориз от Виентнам от името на фирма от гр. Варна, представлявана от Радулов. Последният упълномощил фирма, която да го представлява пред митническите власти. На 04.03.2010 г. стоката била разтоварена на пристанище Варна и складирана. Радулов ангажирал и друга фирма, която да се занимава с банковата гаранция, изисквана по закон за обезпечаване на режима транзит. Той разписал от името на представляваната от него варненска  фирма, документите по оформянето на документацията за вноса и за режима транзит. За получаващо митническо учреждение – разтоварен пункт, бил посочен Захони, Унгария. Оризът обаче бил разтоварен на територията на България в склад в с. Плачи дол и част от него била продадена в страната. Тъй като режимът транзит не бил приключен, издалата банкова гаранция фирма започнала да търси обяснения от другата фирмата, представляваща варненския търговец пред митническите власти.

            Съдът посочва, че в конкретния случай отговорността се носи от лицето, което е ангажирало със сделката фирмата купувач – подсъдимият Миланов, както и от представляващия фирмата, който е осъществил вноса на стоката у нас – подсъдимият Радулов. Въззивният състав намира, че правилно Районният съд е приел, че двамата са нарушили чл. 98, ал. 1 от Закона за митниците: „Режимът транзит завършва и задълженията на титуляря са изпълнени, когато стоките поставени под режима и изискваните документи бъдат представени в получаващото митническо учреждение съгласно разпоредбите на режима”. Съдът приема, че те са действали при условията на пряк умисъл като са съзнавали обществено опасния характер на деянието, предвиждали са неговите общественоопасни последици и са искали тяхното настъпване.

            Окръжен съд – Добрич, смята, че наказанията на двамата подсъдими са определени правилно, като са съобразени със степента на обществената опасност на деянието, както и с личните им данни. Правилно е било констатирано, че деянието е извършено при превес на смекчаващите вината им обстоятелства. Отчетен е бил и фактът, че вредоносният резултат за държания бюджет е нищожен, предвид наличието на банкови гаранции за събиране на митните сборове, които били заплатени незабавно след нарушаването на режима.

            Присъдата на Окръжен съд – Добрич, е окончателна.

15.11.2012 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, потвърди присъда на двама варненци за нарушение на митническия закон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди