изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:55 EEST
14 години лишаване от свобода получи 29-годишен за грабеж и опит за кражба    
Ред и сигурност       Наказание 14 години лишаване от свобода при строг затворнически режим наложи Окръжен съд – Добрич, на 29-годишния Валентин Ал. Хр. от Добрич. Той бе признат за виновен по повдигнатите му обвинения. За това, че на 10.11.2011 г. в гр. Добрич, той е отнел от добричко семейство 140 лв., а след като е бил заварен при извършване на кражбата за запазване на владението върху откраднатите вещи е употребил сила и грабежът е извършен при условията на опасен рецидив, съдът постанови той да търпи 14 години лишаване от свобода.

                                                

     За това, че чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот, той е направил опит да отнеме от владението на същото семейство хранителни продукти, машина за рязане на дърва, нови летни гуми с джанти, телевизор, 3 мобилни телефона, други  вещи и сумата от 15 лв., всичко на обща стойност 1143,35 лв., като деянието е останало недовършено, в стадия на опита, по независещи от дееца причини, бе осъден на 10 години лишаване от свобода. Съдът определи Валентин Хр. да изтърпи най-тежкото наказание 14 години лишаване от свобода.

            Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.

            В съдебната зала днес представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира, че обвинителната теза е доказана от събраните по делото доказателства, разпитите на свидетелите, част от тях очевидци на случилото се, направените разпознавания, представените справки от мобилни оператори и други. Прокурорът поиска за Валентин Хр. наказание към максималния предвиден в закона размер / от 5 до 15 години/, което да бъде изтърпяно в затворническо общежитие от закрит тип при строг режим. Той обърна внимание на шестте минали осъждания на подсъдимия, четири от които са също за кражби, на времето, в което е извършено престъплението – по-малко от месец след изтърпяване на последната му присъда, на незавършените наказателни производства срещу него в Районен съд – Добрич. Държавният обвинител акцентира на изключителната обществена опасност на извършеното от 29-годишния, за която свидетелства влошеното здравословно състояние на член на пострадалото семейство.

            Частният обвинител каза, че поддържа становището на Окръжна прокуратура – Добрич.

            Адвокатът на Валентин Хр. заяви, че събраните в съдебното следствие доказателства не установяват подсъдимият да е употребил сила или заплашване. Неговите действия са били защитни - да не бъде ударен и да не бъде хванат. Служебният защитник обърна внимание, че когато частният обвинител е хванал 29-годишния, не е знаел за отнетите пари и приготвените за изнасяне вещи. Адвокатът помоли съдът да преквалифицира обвинението за грабеж в кражба, която представлява опасен рецидив. Защитникът поиска също съдът да признае 29-годишния за невиновен, тъй като съществувало съмнение, дали той е извършител на деянието или някой друг

            Пресцентърът припомня, че според обвинителния акт около 01,00 ч. на 10.11.2011 г. Валентин Хр. бил заварен от стопанина на къща в Добрич да рови в библиотеката в хола му. Подсъдимият хукнал да бяга. Стопанинът забелязал, че липсва сумата от 140 лв., която била оставена на библиотеката. Пострадалият настигнал подсъдимия в коридора, двамата се сборичкали и горната дреха на 29-годишния останала в ръцете на стопанина. Валентин Хр. успял да стигне до мазето на къщата, взел стол и се опитал да счупи стъклопакет на прозорец там. В това време пострадалият казал на жена си да се обади на тел. 112 и стигнал до стаята, където бил Валентин Хр. Подсъдимият го нападнал със стол, пострадалият успял да спре ударите с друг стол, но накрая бил изхвърлен и се свлякъл на земята. Подсъдимият излязъл от помещението като затръшнал вратата, тя се счупила, а от падналите стъкла стопанинът получил наранявания по лицето, шията и краката. Въпреки усилията му, не успял да хване нападателя си, който избягал през счупен от него прозорец на помещение от мазата.

            Държавното обвинение посочва, че при бягството подсъдимият успял да вземе сумата от 140 лв., която е била в него по време на физическия сблъсък със собственика й. В отнетата от пострадалия горна дреха Валентин Хр бил поставил 15 лв., чиито банкноти Валентин Хр. взел от маса до телевизора и от портфейла на пострадалата. Там подсъдимият прибрал също дистанционно за радио и висулка от медальон, която пострадалата държала също в портфейла си. Под отворен прозорец на къщата били намерени, изнесени от него дрелка и машинка за рязане на дърва и 2 броя нови летни гуми с джанти. Приготвени за изнасяне били телевизор и 3 броя  мобилни телефони.

            Валентин Хр. е безработен, не е семеен.

           

16.11.2012 г.                                                  Пресслужба Добрички окръжен съд     
 


Сходни връзки

14 години лишаване от свобода получи 29-годишен за грабеж и опит за кражба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди